Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa kokosowa z kurczakiem

By 10:04 ,

A oto kolejna zupa doskonała na lato. Ciepłe dni sprawiają, że wciąż mam ochotę na lekkie dania. Przepis znalazłam u miciuni, niestety nie wiem, z jakiej kuchni wywodzi się ta potrawa. Nie jest to klasyczna tajska zupa z mlekiem kokosowym, bo nie zawiera imbiru, sosu rybnego ani trawy cytrynowej, jest za to w niej między innymi jabłko i ryż, a kurkuma nadaje jej ładny, słoneczny kolor. Mimo wszystko stawiam na jej azjatyckie pochodzenie ;) Bez względu na to, zupa jest bardzo, bardzo smaczna :) 


 


ZUPA KOKOSOWA Z KURCZAKIEM  
(na 4 porcje)  
  • 2 nieduże filety z piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchew,
  • 1 jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100g ryżu (najlepiej basmati)
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 3,5 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka oliwy

Marchew, jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę curry i chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać mięso kurczaka w całości i zalać gorącym bulionem. Wlać mleko kokosowe (jeśli jest zimne, trzeba je wcześniej wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu), dodać pieprz cayenne, kolendrę, kurkumę oraz ryż (ryż można także ugotować osobno i dodać do zupy na samym końcu). Zamieszać i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane mięso wyjąć z zupy i pokroić na małe kawałki, po czym dodać ponownie do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanymi listkami kolendry.


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Smakowicie wyglada! Zaintrygowal mnie dodatek jablka...

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiadaja sie fajne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mirabelko!
    cała gama zup na wakacje, o rety!
    jesteś w nich chyba mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń