Zupa kokosowa z kurczakiem
A oto kolejna zupa doskonała na lato. Ciepłe dni sprawiają, że wciąż mam ochotę na lekkie dania. Przepis znalazłam u miciuni, niestety nie wiem, z jakiej kuchni wywodzi się ta potrawa. Nie jest to klasyczna tajska zupa z mlekiem kokosowym, bo nie zawiera imbiru, sosu rybnego ani trawy cytrynowej, jest za to w niej między innymi jabłko i ryż, a kurkuma nadaje jej ładny, słoneczny kolor. Mimo wszystko stawiam na jej azjatyckie pochodzenie ;) Bez względu na to, zupa jest bardzo, bardzo smaczna :)
ZUPA KOKOSOWA Z KURCZAKIEM
(na 4 porcje)
- 2 nieduże filety z piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 duża marchew,
- 1 jabłko,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g ryżu (najlepiej basmati)
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 3,5 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- ½ łyżeczki mielonej kolendry,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżka oliwy
Marchew, jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, jabłko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać przyprawę curry i chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać mięso kurczaka w całości i zalać gorącym bulionem. Wlać mleko kokosowe (jeśli jest zimne, trzeba je wcześniej wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu), dodać pieprz cayenne, kolendrę, kurkumę oraz ryż (ryż można także ugotować osobno i dodać do zupy na samym końcu). Zamieszać i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane mięso wyjąć z zupy i pokroić na małe kawałki, po czym dodać ponownie do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanymi listkami kolendry.
3 komentarze
Smakowicie wyglada! Zaintrygowal mnie dodatek jablka...
OdpowiedzUsuńzapowiadaja sie fajne smaki:)
OdpowiedzUsuńMirabelko!
OdpowiedzUsuńcała gama zup na wakacje, o rety!
jesteś w nich chyba mistrzynią!