Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z brzoskwiniami i mango

By 10:49 ,

Powoli kończy się lato – jak ten czas mija...
Pewnie niebawem pojawi się tu więcej przepisów na dania z papryką, cukinią, grzybami...

Ale póki co – jeszcze jedno tchnienie egzotyki. Kurczak pieczony z brzoskwiniami i mango okazał się przepyszny :)
Przepis z forum cincin z moimi zmianami :)







KURCZAK Z BRZOSKWINIAMI I MANGO
(na 4 porcje)

  • 4 udka z kurczaka (ćwiartki),
  • 1 duże, dojrzałe mango,
  • 2 brzoskwinie (lub 4 połówki brzoskwiń z puszki),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 paski skórki z cytryny,
  • ok. 150ml bulionu z kurczaka,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • przyprawa curry,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć, posypać curry i papryką. Zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mango i brzoskwinie obrać, wyjąć pestkę i pokroić w paski. Kurczaka skropić sokiem z cytryny, obłożyć skórką z cytryny, brzoskwiniami i połową mango. Podlać bulionem, przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Następnie wyjąć mięso, usunąć i wyrzucić skórkę z cytryny, a sos przelać do rondelka, dodać sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę i całość zmiksować. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji można sos dodatkowo przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne. Do sosu dodać pozostałą połowę pokrojonego mango i wymieszać.
Upieczone udka podawać z sosem :)




Do tej potrawy jako dodatek najlepiej pasuje ryż lub kuskus.


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. bardzo lubię takie słodko-wytrane połączenia. Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten kurczak:) faaajne smaki:)

    OdpowiedzUsuń