Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem
A to jedno z moich nowych śniadaniowych odkryć, choć z powodzeniem można je zaserwować także na przystawkę lub przekąskę. Cukinia z gorgonzolą to bardzo smaczne połączenie, a jeśli dodamy do tego miodowo-balsamiczny dressing, przyjemność osiąga najwyższy pułap ;)
Przepis pochodzi z książeczki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” C. Schinharl :)
cukinia z serem gorgonzola
CUKINIA Z GORGONZOLĄ I MIODOWYM SOSEM
(2-4 porcji zależnie od wielkości)
- 250 g młodej cukinii,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g gorgonzoli,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól,
- pieprz cayenne
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kostki cukinii i, często mieszając, smażyć, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Ser pokroić w kostkę. Miód wymieszać z octem balsamicznym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne. Cukinię wyłożyć na talerze, posypać gorgonzolą i polać miodowym sosem. Podawać z chrupkim białym pieczywem (ja podałam na grzankach z bułki).
6 komentarze
Ostatnio pokochałam cukinię. Chętnie spróbuję takich grzanek. Pyszności <3
OdpowiedzUsuńAjajaj przypomniałaś mi o karmelizowanej cukinii. Ależ dawno jej nie robiłam. Mam ochotę wyskoczyć od biurka i pędzić na Kleparz po cukinię.
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda smakowicie :) a ponieważ ostatnio przepadam za cukinią, bardzo spodobała mi się i Twoja propozycja :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię i gorgonzolę... Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmiodu to ja nie lubię, ale tu jakoś tak nie miodowo dla mnie brzmi, czyli smacznie :)
OdpowiedzUsuń