Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem

By 09:48 ,

A to jedno z moich nowych śniadaniowych odkryć, choć z powodzeniem można je zaserwować także na przystawkę lub przekąskę. Cukinia z gorgonzolą to bardzo smaczne połączenie, a jeśli dodamy do tego miodowo-balsamiczny dressing, przyjemność osiąga najwyższy pułap ;)
Przepis pochodzi z książeczki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” C. Schinharl :)

cukinia z serem gorgonzola



CUKINIA Z GORGONZOLĄ I MIODOWYM SOSEM
(2-4 porcji zależnie od wielkości)

  • 250 g młodej cukinii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g gorgonzoli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz cayenne

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kostki cukinii i, często mieszając, smażyć, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Ser pokroić w kostkę. Miód wymieszać z octem balsamicznym i doprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne. Cukinię wyłożyć na talerze, posypać gorgonzolą i polać miodowym sosem. Podawać z chrupkim białym pieczywem (ja podałam na grzankach z bułki). 



Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Ostatnio pokochałam cukinię. Chętnie spróbuję takich grzanek. Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajajaj przypomniałaś mi o karmelizowanej cukinii. Ależ dawno jej nie robiłam. Mam ochotę wyskoczyć od biurka i pędzić na Kleparz po cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi i wygląda smakowicie :) a ponieważ ostatnio przepadam za cukinią, bardzo spodobała mi się i Twoja propozycja :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cukinię i gorgonzolę... Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. miodu to ja nie lubię, ale tu jakoś tak nie miodowo dla mnie brzmi, czyli smacznie :)

    OdpowiedzUsuń