Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z kurczakiem i botwinką

By 23:21 , , ,

Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie botwinki, ale nie chcecie po raz kolejny robić zupy, polecam Wam przygotować takie oto placki. Placki są łatwe do przygotowania i naprawdę ekspresowe - w 20 minut można przygotować obiad dla 4-osobowej rodziny ;)

Takie placki z botwinką świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.



PLACKI Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ
(przepis na 4 porcje)

  • 400 g filetów z piersi kurczaka,
  • 1 pęczek botwinki bez buraczków,
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Łodygi i liście botwinki drobno pokroić (buraczki zachować do zupy). 
Cebulę dymkę posiekać.
W misce wymieszać ze sobą jajka, majonez i jogurt. Dodać mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Dodać pokrojonego kurczaka, botwinkę i dymkę wraz ze szczypiorem. Całość wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki kłaść ciasto, formując okrągłe placki. Smażyć na złotobrązowy kolor, na niezbyt dużym ogniu tak, by mięso w plackach się usmażyło.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze