Fasolka szparagowa po bolońsku
Danie z przymrużeniem oka ;) Miałam ochotę zrobić tę potrawę już rok temu, ale jakoś nie wyszło... Nadrabiam więc zaległości ;)
W tym daniu fasolka szparagowej "udaje" makaron, dzięki czemu taka wersja bolognese ma o wiele, wiele mniej kalorii. Ponadto jest to świetny sposób na spożytkowanie sporej ilości fasolki, która obrodziła w ogrodzie lub na działce. Połączenie fasolki szparagowej i sosu bolońskiego jest zaskakujące, ale bardzo smaczne :)
fasolka szparagowa z sosem bolognese |
(przepis na 2 porcje)
- 400 g żółtej fasolki szparagowej,
- 250 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowego),
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego (passaty),
- 1 płaska łyżeczka ziół włoskich,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- starty parmezan do posypania
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, włożyć do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i ugotować, aż będzie miękka, ale nadal jędrna (ok. 10 min).
W tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut. Dodać odcedzoną fasolkę szparagową, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę razem podgrzewać.
Tuż przed podaniem posypać parmezanem.
4 komentarze
Fantastyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka, jutro jadę na rynek, kupię fasolkę i będę robić!
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu fasolki nie jadłam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Uwielbiam fasolkę w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń