Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fasolka szparagowa po bolońsku

By 19:00 , , , ,

Danie z przymrużeniem oka ;) Miałam ochotę zrobić tę potrawę już rok temu, ale jakoś nie wyszło... Nadrabiam więc zaległości ;) 
W tym daniu fasolka szparagowej "udaje" makaron, dzięki czemu taka wersja bolognese ma o wiele, wiele mniej kalorii. Ponadto jest to świetny sposób na spożytkowanie sporej ilości fasolki, która obrodziła w ogrodzie lub na działce. Połączenie fasolki szparagowej i sosu bolońskiego jest zaskakujące, ale bardzo smaczne :)

fasolka szparagowa z sosem bolognese

FASOLKA SZPARAGOWA PO BOLOŃSKU
(przepis na 2 porcje)

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 250 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowego),
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego (passaty),
  • 1 płaska łyżeczka ziół włoskich,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • starty parmezan do posypania


Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, włożyć do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i ugotować, aż będzie miękka, ale nadal jędrna (ok. 10 min). 
W tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut. Dodać odcedzoną fasolkę szparagową, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę razem podgrzewać.
Tuż przed podaniem posypać parmezanem.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ale mi narobiłaś smaka, jutro jadę na rynek, kupię fasolkę i będę robić!

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim wydaniu fasolki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Uwielbiam fasolkę w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń