Chłodnik z botwinki na mleku kokosowym
Latem w mojej kuchni nie może obejść się bez chłodnika. W tym roku sytuację nieco komplikuje moja beznabiałowa dieta - mlekiem roślinnym nie zawsze da się zastąpić kefir czy zsiadłe mleko. Postanowiłam jednak nieco poeksperymentować i przygotowałam wariację na temat chłodnika z botwinki, używając mleka kokosowego. Dodałam także nieco imbiru, a zamiast koperku - świeżą kolendrę. Dzięki temu chłodnik nabrał nieco orientalnego charakteru i był po prostu pyszny.
Tradycyjnie, chłodnik podałam z ugotowanym jajkiem. W wersji całkowicie wegańskiej jajko oczywiście pomijamy.
![]() |
chłodnik z botwinki na mleku kokosowym |
CHŁODNIK Z BOTWINKI NA MLEKU KOKOSOWYM
(przepis na 2 duże lub 3 małe porcje)
- 1 pęczek botwinki,
- 1 średni ogórek gruntowy,
- 1/2 pęczka rzodkiewek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- skórka otarta z 1/2 limonki,
- sok z 1,5 limonki (lub z 1 limonki + nieco soku z cytryny),
- 1/2 puszki mleka kokosowego,
- ok. 200 ml niesłodzonego napoju kokosowego lub kokosowo-ryżowego (z kartonu),
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz,
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry,
- po 1 jajku ugotowanym na twardo na porcję
- do dekoracji kilka plasterków chili i limonki
Buraczki z botwinki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi i liście drobno pokroić.
W rondlu zagotować 1 szklankę wody, wrzucić buraczki i łodygi, gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu. Dodać liście i gotować jeszcze 3-4 minuty.
W tym czasie rzodkiewki i obranego ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Botwinkę zdjąć z ognia, wlać mleko kokosowe z puszki, napój kokosowo-ryżowy i sok z limonki, dodać starty imbir i skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startego ogórka i rzodkiewki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Chłodnik posypać kolendrą, udekorować plasterkami chili i limonki, podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
1 komentarze
Taki chłodnik z mlekiem kokosowym musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuń