Orkiszowe galette z rabarbarem
Lipiec w pełni, na straganach skrzynie uginają się od rozmaitych owoców, a ja tymczasem nadrabiam nieco zaległości i publikuję przepis na ciasto, które upiekłam jakiś miesiąc temu... Na szczęście rabarbar nadal można kupić bez większych problemów, więc nic nie stoi na przeszkodzie by upiec galette, czyli rustykalną tartę. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnej formy do tarty - brzegi ciasta po prostu zakłada się na górę.
Ciasto wykonane jest na mące orkiszowej, co sprawia, że jest nie tylko nieco zdrowsze, ale i bardziej kruche. Pycha!
orkiszowe galette z rabarbarem |
ORKISZOWE GALETTE Z RABARBAREM
- 250 g mąki orkiszowej,
- 130 g zimnego masła,
- 60 g cukru pudru + do posypania,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- 1 szczypta soli,
- 500 g rabarbaru,
- 70 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 żółtko do posmarowania brzegów ciasta,
- 2 łyżki płatków migdałowych
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder i zimną wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rabarbar pokroić w 1 cm plastry, przełożyć do dużej miski, wymieszać z cukrem (zwykłym) i mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym maką blacie na okrąg o średnicy ok. 30 cm i ostrożnie przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta posypać bułką tartą - dzięki temu ciasto nie zawilgnie od spodu. Na środek ciasta przełożyć rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną, pozostawiając ok 5-6 cm margines. Brzegi ciasta założyć do góry i posmarować je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Rabarbar posypać płatkami migdałów.
Piec w 200 stopniach C przez ok. 35 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto można podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Świetnie smakuje podane z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
(inspirowane przepisem z cookidoo.pl, wersja na Thermomix tutaj)
orkiszowe galette z rabarbarem |
ciasto z rabarbarem przepis |
1 komentarze
Ciasto prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuń