Bób z szynką po hiszpańsku
Prosta przekąska z bobu i wyrazistej w smaku szynki Serrano. Idealna na ciepło, jedzona od razu po przygotowaniu, razem ze świeżym lub grillowanym pieczywem.
Zdecydowanie warto przygotować ją w tym sezonie :)
A inny ciekawy przepis na bób - w ramach wspólnego gotowania - opublikowała na swoim blogu Patrycja :)
bób z szynką po hiszpańsku |
BÓB Z SZYNKĄ PO HISZPAŃSKU
(3 porcje)
- 500 g bobu,
- 80 g szynki Serrano w plastrach,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
W rondlu zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić bób i gotować ok. 3-4 minuty - tak, aby był al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Na patelni rozgrzać nieco oliwy. Dodać pokrojoną w paseczki szynkę i podsmażać 2-3 minuty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć na niedużym ogniu jeszcze ok. 5 minut, aż cebula zmięknie. Uważać, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nada gorzki posmak.
Dodać obrany bób, delikatnie wymieszać i całość podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Doprawić co smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję oprószyć natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.
(przepis Gordona Ramsey'a, lekko zmodyfikowany)
bób z szynką po hiszpańsku |
1 komentarze
Bardzo by mi smakowało!
OdpowiedzUsuń