Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bób z szynką po hiszpańsku

By 17:19 , ,

Prosta przekąska z bobu i wyrazistej w smaku szynki Serrano. Idealna na ciepło, jedzona od razu po przygotowaniu, razem ze świeżym lub grillowanym pieczywem.
Zdecydowanie warto przygotować ją w tym sezonie :)


A inny ciekawy przepis na bób - w ramach wspólnego gotowania - opublikowała na swoim blogu Patrycja :)

bób z szynką po hiszpańsku

BÓB Z SZYNKĄ PO HISZPAŃSKU
(3 porcje)

  • 500 g bobu,
  • 80 g szynki Serrano w plastrach,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


W rondlu zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić bób i gotować ok. 3-4 minuty - tak, aby był al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Na patelni rozgrzać nieco oliwy. Dodać pokrojoną w paseczki szynkę i podsmażać 2-3 minuty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć na niedużym ogniu jeszcze ok. 5 minut, aż cebula zmięknie. Uważać, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nada gorzki posmak. 
Dodać obrany bób, delikatnie wymieszać i całość podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Doprawić co smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem każdą porcję oprószyć natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.


(przepis Gordona Ramsey'a, lekko zmodyfikowany)

bób z szynką po hiszpańsku

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze