Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z truskawkami i ajerkoniakiem

By 00:00 ,

Szybkie ciasto ucierane z truskawkami podkręcone ajerkoniakiem. Truskawki i ajerkoniak to świetne połączenie smaków, do którego przekonałam się już dawno temu, kiedy pierwszy raz zrobiłam ten deser
Pomimo, że smak likieru jajecznego jest wyczuwalny, bez obaw - podczas pieczenia cały alkohol odparowuje, pozostawiając jedynie subtelny ajerkoniakowo-waniliowy aromat. Warto przygotować je już teraz, bo to ostatnie dni sezonu truskawkowego :)


ciasto z ajerkoniakiem i truskawkami


CIASTO Z TRUSKAWKAMI I AJERKONIAKIEM

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 200 ml ajerkoniaku (kupnego lub domowej roboty),
  • ok. 400 g truskawek,
  • cukier puder do posypania


Truskawki umyć i usunąć szypułki, przekroić na połowy (bardzo małe można zostawić w całości).
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać mąki z proszkiem i krótko zmiksować - tylko do momentu połączenia się składników.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


(na podstawie przepisu stąd)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze