Ciasto z truskawkami i ajerkoniakiem
Szybkie ciasto ucierane z truskawkami podkręcone ajerkoniakiem. Truskawki i ajerkoniak to świetne połączenie smaków, do którego przekonałam się już dawno temu, kiedy pierwszy raz zrobiłam ten deser.
Pomimo, że smak likieru jajecznego jest wyczuwalny, bez obaw - podczas pieczenia cały alkohol odparowuje, pozostawiając jedynie subtelny ajerkoniakowo-waniliowy aromat. Warto przygotować je już teraz, bo to ostatnie dni sezonu truskawkowego :)
ciasto z ajerkoniakiem i truskawkami |
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I AJERKONIAKIEM
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 duże jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 200 ml ajerkoniaku (kupnego lub domowej roboty),
- ok. 400 g truskawek,
- cukier puder do posypania
Truskawki umyć i usunąć szypułki, przekroić na połowy (bardzo małe można zostawić w całości).
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać mąki z proszkiem i krótko zmiksować - tylko do momentu połączenia się składników.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
(na podstawie przepisu stąd)
1 komentarze
lubię bardzo takie ciasta
OdpowiedzUsuń