Obsługiwane przez usługę Blogger.

Murzynek z wiśniami i czekoladą

By 10:26 ,

Wariant klasycznego murzynka (klik!) podkręcony wiśniami i gorzką czekoladą. 
W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo obficie i przez dwa wieczory przerabiałam je na soki i dżemy. Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji nie upiekła jakiegoś wiśniowego ciasta ;) Jednak ze względu na dietę bezmleczną, odpadały wszelkie ciasta z bitą śmietaną, twarogiem itp. Padło więc na poczciwego murzynka, którego przygotowałam, zastępując masło bezmleczną margaryną, a zwykłe mleko - mlekiem roślinnym.

Do tego przepisu można użyć zarówno świeżych wiśni, jak i mrożonych (uprzednio rozmrożonych), lub nawet wiśni z kompotu czy nalewki :)

Przepis powstał w ramach wspólnego pichcenia słodkości z sezonowymi owocami razem z Patrycją i Martynosią :)



MURZYNEK Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

  • 250 g masła lub margaryny,
  • 70 ml mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 1 szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g wydrylowanych wiśni + 1 łyżka mąki do obtoczenia

Pokrojone na kawałki masło umieścić wraz z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym w rondelku. Zagotować, mieszając, aż cukier i tłuszcz się rozpuszczą. Rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odlać pół kubka masy - to będzie polewa. Pozostałą masę przelać do dużej miski i odstawić do lekkiego ostudzenia (nie musi być całkiem chłodna, ale nie może być gorąca).
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
Do masy czekoladowej dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie krótko zmiksować (tylko do momentu połączenia się składników). Następnie dodać pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem za pomocą trzepaczki (najlepiej najpierw wmieszać połowę piany, a później drugą połowę).
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Można użyć także tortownicy o średnicy 24 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Wydrylowane wiśnie wymieszać z 1 łyżką mąki i ułożyć je na cieście. Część wiśni wcisnąć w ciasto, a część pozostawić na wierzchu.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Ostudzone ciasto polać odłożoną wcześniej polewą (jeśli polewa zanadto zgęstnieje, można ją lekko podgrzać). 

murzynek z wiśniami


murzynek z wiśniami i czekoladą

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ten murzynek wyglada oblednie! :) Chetnie bym zjadla kawalek takiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wiśnie nie obrodziły więc tylko ci mogę pozazdrościć ale taki pyszny kawalek bym zjadła i zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń