Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lody truskawkowo-bananowe na mleku kokosowym

By 11:01

Dieta, w której trzeba wykluczyć nabiał bywa mocno uciążliwa. Szczególnie teraz, latem, gdy upały powodują wzmożoną ochotę na lody. Nigdy nie przepadałam za sorbetami - dla mnie są zbyt wodniste i mają z reguły za mało smaku. Brakuje mi w nich tej "kremowości" jaką zapewnia śmietanka. Tymczasem w lodziarniach jedynymi opcjami bez nabiału są tylko sorbety...
Zrobiłam więc lody w domu. Połączenie truskawek, bananów i śmietanki kokosowej okazało się strzałem w dziesiątkę. Banany zapewniają kremową konsystencję, a śmietanka dodaje "tłustości" (a jak wiadomo, tłuszcz jest nośnikiem smaku). Dla mnie te lody są o wiele smaczniejsze niż jakikolwiek sorbet truskawkowy, jaki jadłam :)

Do wykonania tych lodów nie potrzeba specjalnej maszynki - wystarczy mocny blender. Musi być jednak naprawdę mocny - taki, w którym nie obawiacie się miksować zamrożonych owoców. Ja przygotowałam lody w Thermomixie. 

Sam proces przygotowania lodów jest błyskawiczny. Należy jednak odpowiednio wcześniej zamrozić truskawki i obrane, pokrojone na kawałki banany. Aby uzyskać śmietankę kokosową, należy puszkę mleka kokosowego odstawić do lodówki na min. 8 godzin, dzięki temu biała, sztywna śmietanka oddzieli się od wodnistej części. Resztę mleka kokosowego można wykorzystać np. do koktajlu albo curry.

Dzięki wykorzystaniu zamrożonych owoców, lody te są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu. Można je jednak przełożyć do pudełka i odłożyć do zamrażarki na 1-2 godziny, będą wówczas sztywniejsze. Jeśli pozostawimy je w zamrażarce na całą noc, najlepiej wyjąć je na ok. 5-10 min przed podaniem, by nieco zmiękły.

lody truskawkowo-bananowe

LODY TRUSKAWKOWO-BANANOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

  • 400 g zamrożonych truskawek,
  • 300 g dojrzałych, pokrojonych i zamrożonych bananów,
  • 100 g schłodzonej śmietanki kokosowej (gęstej części z mleka kokosowego),
  • opcjonalnie cukier puder, miód lub syrop klonowy do smaku


Zamrożone owoce umieścić w misie malaksera i zmiksować do uzyskania drobnej, sypkiej konsystencji. Dodać śmietankę kokosową miksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Opcjonalnie dosłodzić i jeszcze chwilkę miksować.
Lody podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do pojemnika i odstawić do zamrażarki (patrz wskazówki wyżej).


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć truskawki i banany, zmiksować 30 s/obr. 8
Dodać śmietankę kokosową, zmiksować przy pomocy kopystki 45 s/obr. 6
Dosłodzić do smaku, zmiksować ponownie przy pomocy kopystki 15 s/obr. 6.
Lody podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do pojemnika i odstawić do zamrażarki (patrz wskazówki wyżej).



Może zainteresuje Cię również

0 komentarze