Paella z bobem i pomidorkami koktajlowymi
Paella to hiszpańskie danie na bazie ryżu, przygotowywane na szerokiej patelni. Występuje w wielu odmianach i najczęściej zawiera dodatek owoców morza lub mięso. Poniższa wersja przepisu, opracowana przez Yottama Ottolenghiego, to sezonowa propozycja na wczesne lato. Pomimo braku mięsa, paella jest sycąca i aromatyczna, a podana wraz z lekką sałatką, stanowi świetną propozycję obiadową.
Do tej potrawy najlepiej użyć średnioziarnistego ryżu do paelli. Najłatwiej kupić go w sklepach, które okazjonalnie oferują tzw. tydzień kuchni hiszpańskiej/portugalskiej. W ostateczności, jeśli nie uda się Wam zdobyć takiego ryżu, ryż długoziarnisty również się nada.
![]() |
paella z bobem i pomidorkami koktajlowymi |
PAELLA Z BOBEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
- 400 g bobu,
- oliwa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
- 1/4 łyżeczki szafranu,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 200 ml ryżu do paelli,
- 100 ml wytrawnego sherry lub wytrawnego białego wina,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 1/2 cytryny,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- posiekana natka pietruszki do posypania
W rondlu zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić bób i gotować ok. 5 minut (bób powinien być al dente). Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek.
Z połówki cytryny, za pomocą obieraczki do warzyw, odkroić 3 paski skórki. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Cebulę i czosnek posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć na niedużym ogniu, aż zacznie się lekko rumienić. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok. pół minuty. Wsypać wędzoną paprykę, szafran, tymianek i ryż, smażyć, mieszając, około minutę, aż ryż dokładnie wymiesza się z pozostałymi składnikami. Wlać sherry i gotować ok. pół minuty, następnie wlać bulion i 150 ml wody. Dodać paski skórki z cytryny, pomidorki koktajlowe oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować - nie mieszając i bez przykrycia - ok. 20-25 minut na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Gdy paella będzie gotowa, zdjąć patelnię z ognia. Na środku ułożyć bób. Całość posypać natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
(przepis Yottama Ottolenghiego, z moimi drobnymi zmianami)
![]() |
paella z bobem i pomidorkami koktajlowymi |
0 komentarze