Ajerkoniak / likier advocat
Choć ajerkoniak można kupić w prawie każdym sklepie sprzedającym alkohol, to taki własny likier jajeczny domowej roboty jest bez porównania lepszy. Zwłaszcza, jeśli wzbogacimy go odrobiną prawdziwej wanilii...
Ajerkoniak nie jest skomplikowany do przygotowania i praktycznie nie ma szans, żeby się nie udał. Jeśli chcielibyście delektować się nim na Wielkanoc, najwyższa pora się za niego zabrać, ponieważ jak wszystkie tego typu trunki, także i ten powinien się "przegryźć".
Ajerkoniaku można użyć także do przygotowania babki ajerkoniakowej, muffinek ajerkoniakowych z czekoladą albo gorącej czekolady z ajerkoniakiem.
AJERKONIAK - LIKIER JAJECZNY
- 7 żółtek,
- 250 ml spirytusu,
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 laska wanilii
Jajka przed rozbiciem i oddzieleniem żółtek należy dokładnie umyć i sparzyć.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, nożem wyskrobać nasiona i przełożyć do dużej miski. Dodać żółtka i cukier, utrzeć na jasną, puszystą masę. Ucierając, stopniowo wlewać mleko skondensowane, a następnie powolutku spirytus.
Likier przelać do butelek i odstawić do lodówki, najlepiej na co najmniej 10 dni.
Uwaga: ajerkoniak przechowywany w lodówce gęstnieje. Przed podaniem najlepiej ogrzać go do temperatury pokojowej i wstrząsnąć butelką.
3 komentarze
Wiadomo, domowy ajerkoniak najlepszy :) Ja też zawsze robię własny na święta :)
OdpowiedzUsuńJa co prawda za takimi alkoholami nie przepadam, ale moja żona będzie wniebowzięta jak jej coś takiego przygotuję... :)
OdpowiedzUsuńMmm przygotuję rodzince na święta :D
OdpowiedzUsuń