Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ajerkoniak / likier advocat

By 16:15 , , ,

Choć ajerkoniak można kupić w prawie każdym sklepie sprzedającym alkohol, to taki własny likier jajeczny domowej roboty jest bez porównania lepszy. Zwłaszcza, jeśli wzbogacimy go odrobiną prawdziwej wanilii...
Ajerkoniak nie jest skomplikowany do przygotowania i praktycznie nie ma szans, żeby się nie udał. Jeśli chcielibyście delektować się nim na Wielkanoc, najwyższa pora się za niego zabrać, ponieważ jak wszystkie tego typu trunki, także i ten powinien się "przegryźć".

Ajerkoniaku można użyć także do przygotowania babki ajerkoniakowej, muffinek ajerkoniakowych z czekoladą albo gorącej czekolady z ajerkoniakiem.




AJERKONIAK - LIKIER JAJECZNY

  • 7 żółtek,
  • 250 ml spirytusu,
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 laska wanilii


Jajka przed rozbiciem i oddzieleniem żółtek należy dokładnie umyć i sparzyć.
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, nożem wyskrobać nasiona i przełożyć do dużej miski. Dodać żółtka i cukier, utrzeć na jasną, puszystą masę. Ucierając, stopniowo wlewać mleko skondensowane, a następnie powolutku spirytus. 
Likier przelać do butelek i odstawić do lodówki, najlepiej na co najmniej 10 dni.

Uwaga: ajerkoniak przechowywany w lodówce gęstnieje. Przed podaniem najlepiej ogrzać go do temperatury pokojowej i wstrząsnąć butelką.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wiadomo, domowy ajerkoniak najlepszy :) Ja też zawsze robię własny na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja co prawda za takimi alkoholami nie przepadam, ale moja żona będzie wniebowzięta jak jej coś takiego przygotuję... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm przygotuję rodzince na święta :D

    OdpowiedzUsuń