Dufinki - kuleczki ziemniaczane
Smażone kulki ziemniaczane to doskonały dodatek do niedzielnego lub świątecznego obiadu. Nie są trudne do wykonania, ale ich uformowanie i usmażenie zajmuje chwilę czasu. Efekt jednak wart jest wysiłku, bo takie kulki smakują chyba wszystkim i sprawiają, że ziemniaki przestają być tylko zwyczajnym "wypełniaczem" obiadu i zamieniają się w wykwintny dodatek :)
dufinki / smażone kulki ziemniaczane |
DUFINKI (SMAŻONE KULECZKI ZIEMNIACZANE)
(przepis na 4 porcje)
- 0,5 kg ziemniaków (po obraniu),
- 1 nieduże jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- bułka tarta,
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, starannie przecisnąć przez praskę i odstawić do ostudzenia. Do ostudzonych ziemniaków dodać szczyptę soli i pieprzu, jajko, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby masa była zwarta, ale nie sucha i łatwo dało się z niej formować kulki.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Usmażone kulki wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
1 komentarze
Bardzo ładny, a zarazem oryginalny sposób na podanie ziemniaków ;)
OdpowiedzUsuń