Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą

By 16:20 , , , ,

Przygotowałam te placki, ponieważ został mi w lodówce mały kawałek czerwonej kapusty. Nie miałam ochoty na surówkę i zastanawiałam się, do czego innego wykorzystać tak małą ilość kapusty. Wtedy przypomniałam sobie o przepisie z jednego z bardzo starych wydań "Biblioteczki Poradnika Domowego", które kiedyś zbierała moja mama. 
Oryginalnie placki te nazywały się "placki ciamalaga", co brzmi dość dziwnie i budzi we mnie mieszane uczucia. Faktem jest jednak, że są to placki bardzo smaczne i jest to świetna odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych. 

placki ziemniaczane z czerwoną kapustą i serem


PLACKI ZIEMNIACZANE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEREM
(4 porcje)

  • 8 średniej wielkości ziemniaków.
  • 1 cebula,
  • kawałek czerwonej kapusty (ok. 1/4 małej główki),
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżki mąki pszennej,
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania


Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wilgoci. Kapustę i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać szczypiorek, jajka i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję jak na placki ziemniaczane. Doprawić solą i pieprzem.
Placki smażyć na oleju na średniej mocy palnika. Usmażone placki kłaść na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Podawać z kwaśną śmietaną.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ser się ciągnie czy całkiem zginie w cieście? Mam w domu osobę, która nie znosi sera żółtego i nie wiem czy da się takimi plackami oszukać. W najgorszym wypadku część paćki należałoby odłożyć i przygotować bez sera.
    Marta/migotka21

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja Mirabelko!

    OdpowiedzUsuń