Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą
Przygotowałam te placki, ponieważ został mi w lodówce mały kawałek czerwonej kapusty. Nie miałam ochoty na surówkę i zastanawiałam się, do czego innego wykorzystać tak małą ilość kapusty. Wtedy przypomniałam sobie o przepisie z jednego z bardzo starych wydań "Biblioteczki Poradnika Domowego", które kiedyś zbierała moja mama.
Oryginalnie placki te nazywały się "placki ciamalaga", co brzmi dość dziwnie i budzi we mnie mieszane uczucia. Faktem jest jednak, że są to placki bardzo smaczne i jest to świetna odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych.
placki ziemniaczane z czerwoną kapustą i serem |
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ I SEREM
(4 porcje)
- 8 średniej wielkości ziemniaków.
- 1 cebula,
- kawałek czerwonej kapusty (ok. 1/4 małej główki),
- 150 g żółtego sera,
- 2 jajka
- ok. 4 łyżki mąki pszennej,
- pół pęczka posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz
- olej do smażenia,
- kwaśna śmietana do podania
Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wilgoci. Kapustę i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać szczypiorek, jajka i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję jak na placki ziemniaczane. Doprawić solą i pieprzem.
Placki smażyć na oleju na średniej mocy palnika. Usmażone placki kłaść na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Podawać z kwaśną śmietaną.
3 komentarze
Ser się ciągnie czy całkiem zginie w cieście? Mam w domu osobę, która nie znosi sera żółtego i nie wiem czy da się takimi plackami oszukać. W najgorszym wypadku część paćki należałoby odłożyć i przygotować bez sera.
OdpowiedzUsuńMarta/migotka21
Świetna propozycja Mirabelko!
OdpowiedzUsuńPróbowałam już placki z cukinią al jeszcze nigdy nie robiłam z czerwoną kapustą :D
OdpowiedzUsuń