Mazurek chałwowy
Pyszny mazurek, który upiekłam na zeszłoroczne Święta Wielkanocne. Bardzo nam smakował i dlatego śmiało polecam go wszystkim wielbicielom chałwy. Nie obawiajcie się jednak, że mazurek jest za słodki albo mdły - słodycz chałwy przełamana jest kwaskowatym dżemem. Dzięki niemu całość idealnie się ze sobą komponuje. Polecam na tegoroczne Święta :)
![]() |
mazurek chałwowy |
kruche ciasto:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
masa chałwowa:
- 350 g chałwy,
- 120 ml śmietanki 30%,
- 80 g masła
dodatkowo:
- 2/3 słoika kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki albo mało słodkich powideł),
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki śmietanki kremówki,
- ok. 1/2 szklanki migdałów
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Kruche ciasto: masło posiekać na stolnicy z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować, tworząc prostokąt o 2-3 cm większy niż podstawa blachy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy, z nadmiaru ciasta na bokach zrobić ranty (ja dodatkowo ozdobiłam je, dociskając widelcem.
Ciasto piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż będzie złociste. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do ostudzenia.
W tym czasie przygotować masę chałwową: Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i pokruszoną chałwę. Całość podgrzewać, aż masa będzie gorąca, a masło i chałwa się rozpuszczą. Rondel zdjąć z ognia, masę zmiksować blenderem na gładko.
Na ostudzonym cieście rozsmarować cienką warstwą dżem. Następnie nałożyć ciepłą masę i ostrożnie rozprowadzić po całym mazurku. Odstawić do ostudzenia.
Udekorować mazurek: czekoladę i śmietankę podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej), aż czekolada się rozpuści. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć róg tak, by powstał niewielki otwór i zrobić na mazurku gałązki i napisy.
Migdały zalać wrzątkiem, po 10 minutach obrać ze skórek. Z migdałów zrobić bazie na gałązkach.
Dodatkowo mazurek można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
![]() |
mazurek chałwowy |
![]() |
mazurek chałwowy |

2 komentarze
Wygląda tak pięknie i smakowicie, że aż żal mi by było go pokroić i zjeść :D Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 :)
OdpowiedzUsuńChętnie to zrobię bo kocham chałwę!
OdpowiedzUsuń