Babka jogurtowa z żurawiną
Smakowita, wilgotna babka, którą przygotowałam na ubiegłoroczne Święta Wielkanocne. Dodatek kwaskowatej żurawiny doskonale ją uzupełnia, ale jeśli chcecie, możecie zastąpić żurawinę np. rodzynkami albo całkowicie zrezygnować z dodatków.
Uwaga, większość wypieków na jogurcie ma tendencje do zakalca, dlatego ważne jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a po dodaniu mąki miksować całość bardzo krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
babka jogurtowa z żurawiną |
BABKA JOGURTOWA Z ŻURAWINĄ
- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 225 g masła (w temp. pokojowej),
- 225 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej),
- 3 jajka (w temp. pokojowej),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 cytryna,
- 1/2 szklanki żurawiny,
- masło i bułka tarta do formy
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać masło i zmiksować do połączenia składników. Dodać sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować.
Dodać jogurt oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Żurawinę wymieszać z łyżeczką mąki, wsypać do ciasta i wymieszać łyżką.
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w 170 stopniach przez 45-50 min, aż wbity patyczek będzie suchy po wyjęciu. Babkę pozostawić w uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut, następnie wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia i dopiero wówczas wyjąć z foremki.
Babkę można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub dowolna polewą. Ja polałam babkę polewą zrobioną z białej czekolady roztopionej z odrobiną śmietanki 30%. Dodatkowo udekorowałam żurawiną.
(inspirowane przepisem I love bake, z moimi zmianami)
babka jogurtowa z żurawiną |
6 komentarze
Żurawina nigdy się nie nudzi.
OdpowiedzUsuńCo zrobiłem nie tak, że wyszedł mi zakalec? Patyk suchy a po ostudzeniu rozkrajam i zakalec jak palec ;/
OdpowiedzUsuńZa długo miksowane składniki lub składniki nie były w temperaturze pokojowej. Niestety ciasta jogurtowe nie należą do niezawodnych :(
Usuńoooo pychotka :D
OdpowiedzUsuńJa niestety nie lubię żurawiny, ale dodaję skórki pomarańczy.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł.
OdpowiedzUsuń