Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pizza BBQ z boczkiem, polędwiczką i papryką

By 18:03 , ,

Nie było mnie tu dość długo; wybaczcie proszę tę nieobecność, ale w moim życiu nastąpiły spore zmiany. Ciągle próbuję się w tym wszystkim odnaleźć, ale powoli zaczynam odnajdować wewnętrzny spokój i wreszcie mogę wrócić do tych wszystkich rzeczy, które lubię najbardziej - między innymi do gotowania, fotografowania i pisania bloga ;)

Nazbierało mi się przez ten czas kilka zaległych przepisów do opublikowania. Między innymi ta oto pizza, którą upiekłam 9 lutego na Międzynarodowy Dzień Pizzy ;) Nooo, trochę czasu już minęło, ale pizza była tak dobra, że nie darowałabym sobie, gdybym nie opublikowała tego przepisu.
Nie jest to tradycyjna włoska pizza i nawet nie próbujcie do niej podchodzić w ten sposób. Znacznie bliżej jej do pizz popularnych w Stanach Zjednoczonych, gdzie kuchnia często czerpie z sztandarowych potraw innych krajów, wzbogacając je w swoje ulubione smaki i dodatki.

Jeśli macie dużo czasu, możecie przygotować prawilny sos BBQ wg przepisu, który kiedyś zamieściłam. Poniżej podaję jednak szybką wersję, która również jest bardzo smaczna.

pizza z sosem BBQ, boczkiem, polędwiczką wieprzową i papryką


PIZZA BBQ Z BOCZKIEM, POLĘDWICZKĄ I PAPRYKĄ
(2 pizze o śr. 35 cm)


sos:

  • 1/2 szklanki ketchupu (łagodnego lub pikantnego wg uznania),
  • 3 łyżki sosu Worcestershire,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku


dodatki:

  • 200 g tartej mozzarelli
  • 150 g polędwiczki wieprzowej,
  • 5 plastrów surowego wędzonego boczku,
  • 1/2 dużej zielonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • sól i pieprz


Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury.
W rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu i lekko podgrzać, żeby miód dobrze się rozpuścił.
Polędwiczkę pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki.
Na patelnię wrzucić boczek i krótko go podsmażyć - nie na chrupiąco, ale tak, by wytopić z niego nieco tłuszczu. Boczek przełożyć na talerz, na na tłuszcz pozostały na patelni wrzucić polędwiczkę i krótko ją podsmażyć.
Ciasto na pizzę podzielić na 2 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 35 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować połowę sosu BBQ i ułożyć połowę sera i pozostałych dodatków.
Piec 12-15 min, aż boczek na pizzy się zarumieni. 
W ten sam sposób przygotować drugą pizzę.

pizza BBQ z boczkiem, mięsem, papryką i cebulą

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. super że wróciłaś, fajny przepis na pewno wypróbuję
    pozdrawiam
    a przy okazji mam pytanie odnośnie pizzy
    bardzo lubię super supreme z pizzy hut
    chciałbym taką zrobić ale zastanawiam się jakiej wołowiny do niej używają, czy jest to wołowina mielona, czy są to jakieś kawałki wołowiny pokrojone w kostkę byłbym wdzięczny za sugestie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem jaki to rodzaj wołowiny, jadłam raz tę pizzę i szczerze mówiąc mi te kawałki mięsa nie przypadły w ogóle do gustu :(

      Usuń
  2. Boczek i polędwiczka to coś, czego lekarz zabronił mi na najbliższe dwa miesiące :P SPróbuję bo diecie jak cholesterol zejdzie...

    OdpowiedzUsuń