Pizza BBQ z boczkiem, polędwiczką i papryką
Nie było mnie tu dość długo; wybaczcie proszę tę nieobecność, ale w moim życiu nastąpiły spore zmiany. Ciągle próbuję się w tym wszystkim odnaleźć, ale powoli zaczynam odnajdować wewnętrzny spokój i wreszcie mogę wrócić do tych wszystkich rzeczy, które lubię najbardziej - między innymi do gotowania, fotografowania i pisania bloga ;)
Nazbierało mi się przez ten czas kilka zaległych przepisów do opublikowania. Między innymi ta oto pizza, którą upiekłam 9 lutego na Międzynarodowy Dzień Pizzy ;) Nooo, trochę czasu już minęło, ale pizza była tak dobra, że nie darowałabym sobie, gdybym nie opublikowała tego przepisu.
Nie jest to tradycyjna włoska pizza i nawet nie próbujcie do niej podchodzić w ten sposób. Znacznie bliżej jej do pizz popularnych w Stanach Zjednoczonych, gdzie kuchnia często czerpie z sztandarowych potraw innych krajów, wzbogacając je w swoje ulubione smaki i dodatki.
Jeśli macie dużo czasu, możecie przygotować prawilny sos BBQ wg przepisu, który kiedyś zamieściłam. Poniżej podaję jednak szybką wersję, która również jest bardzo smaczna.
pizza z sosem BBQ, boczkiem, polędwiczką wieprzową i papryką |
(2 pizze o śr. 35 cm)
- ciasto na pizzę wg tego przepisu,
sos:
- 1/2 szklanki ketchupu (łagodnego lub pikantnego wg uznania),
- 3 łyżki sosu Worcestershire,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
dodatki:
- 200 g tartej mozzarelli
- 150 g polędwiczki wieprzowej,
- 5 plastrów surowego wędzonego boczku,
- 1/2 dużej zielonej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury.
W rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu i lekko podgrzać, żeby miód dobrze się rozpuścił.
Polędwiczkę pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki.
Na patelnię wrzucić boczek i krótko go podsmażyć - nie na chrupiąco, ale tak, by wytopić z niego nieco tłuszczu. Boczek przełożyć na talerz, na na tłuszcz pozostały na patelni wrzucić polędwiczkę i krótko ją podsmażyć.
Ciasto na pizzę podzielić na 2 równe części. Jedną część rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 35 cm i ułożyć go na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozsmarować połowę sosu BBQ i ułożyć połowę sera i pozostałych dodatków.
Piec 12-15 min, aż boczek na pizzy się zarumieni.
W ten sam sposób przygotować drugą pizzę.
pizza BBQ z boczkiem, mięsem, papryką i cebulą |
3 komentarze
super że wróciłaś, fajny przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
a przy okazji mam pytanie odnośnie pizzy
bardzo lubię super supreme z pizzy hut
chciałbym taką zrobić ale zastanawiam się jakiej wołowiny do niej używają, czy jest to wołowina mielona, czy są to jakieś kawałki wołowiny pokrojone w kostkę byłbym wdzięczny za sugestie
Niestety nie wiem jaki to rodzaj wołowiny, jadłam raz tę pizzę i szczerze mówiąc mi te kawałki mięsa nie przypadły w ogóle do gustu :(
UsuńBoczek i polędwiczka to coś, czego lekarz zabronił mi na najbliższe dwa miesiące :P SPróbuję bo diecie jak cholesterol zejdzie...
OdpowiedzUsuń