Polędwiczka wieprzowa sous vide z sosem grzybowym, plackami z pora i jarmużu oraz balsamicznymi buraczkami
Od jakiegoś czasu trochę eksperymentuję z sous vide, zwykle przy okazji niedzieli, kiedy mam trochę więcej czasu na takie zabawy w kuchni :)
Takie zabawy wymagają oczywiście odpowiedniego sprzętu, ponieważ sous vide to metoda długiego gotowania próżniowo zapakowanych produktów w niskiej temperaturze. Dzięki temu tak przygotowane mięsa są zawsze idealnie miękkie i soczyste. Niektóre rodzaje mięs, np. polędwiczki lub piersi z kaczki, przygotowane tradycyjnymi metodami, łatwo jest zepsuć: przesuszyć lub niedosmażyć. Sous vide gwarantuje zawsze udany efekt.
Jest to pierwszy na blogu przepis z wykorzystaniem tej metody, ale na pewno nie ostatni: mam nadzieję, że od czasu do czasu będą się tu pojawiały przepisy sous vide :)
polędwiczka sous vide z sosem grzybowym, plackami z pora i jarmużu oraz balsamicznymi buraczkami |
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA SOUS VIDE Z SOSEM GRZYBOWYM, PLACKAMI Z PORA I JARMUŻU ORAZ BALSAMICZNYMI BURACZKAMI
(przepis na 2 porcje)
polędwiczka:
- 300 g polędwiczki wieprzowej,
- 1 ząbek czosnku,
- spora szczypta suszonego tymianku,
- spora szczypta suszonego rozmarynu,
- sól i pieprz,
- 4 plastry surowego wędzonego boczku,
- odrobina oleju do smażenia
sos grzybowy:
- 150 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych),
- 1/2 małej cebuli,
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%,
- szczypta suszonego tymianku,
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła
placki z pora i jarmużu:
- duża garść jarmużu,
- pół pora,
- 2 jajka,
- 2 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- olej lub masło klarowane do smażenia
buraczki balsamico
- 2 nieduże lub 1 duży burak, wcześniej ugotowany w skórce lub upieczony*,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 łyżka octu balsamico,
- cukier do smaku,
- sól i pieprz
Polędwiczkę przekroić na 2 równe części, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oba kawałki polędwiczki zapakować próżniowo w zgrzewarce, włożyć do cyrkulatora wypełnionego wodą i gotować 90 min w 55 stopniach. Na ok. 30-40 min przed końcem gotowania przygotować pozostałe części dania: sos, placki i buraczki.
Sos grzybowy: Na niedużej patelni stopić masło, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać oczyszczone, pokrojone grzyby i smażyć na niedużym ogniu 4-5 minut. Wlać ok. 1/4 szklanki wody i dusić 10 min, aż woda odparuje. Wlać śmietankę, dodać tymianek, sól i pieprz, zwiększyć ogień i gotować 3-4 minuty, aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos.
Placki: jarmuż i por drobno posiekać. W misce wymieszać jajka, jogurt i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać posiekany jarmuż i por, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Ciasto odstawić, placki usmażyć bezpośrednio przed podaniem.
Buraczki: Ugotowane lub upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać żurawinę, ocet balsamico, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając.
Ugotowane polędwiczki wyjąć z folii, każdy kawałek zawinąć w 2 plastry boczku i krótko obsmażyć na oleju na dość dużym ogniu z wszystkich stron tak, aby boczek się zarumienił. Równolegle na drugiej patelni na oleju lub maśle usmażyć placki z pora i jarmużu. Podgrzać sos grzybowy i buraczki.
Na talerze nałożyć sos grzybowy, na nim ułożyć polędwiczki. Obok nałożyć placki i buraczki.
Smacznego :)
* Buraczki należy ugotować lub upiec odpowiednio wcześniej. Buraczki gotują się lub pieką ok. godziny, w zależności od wielkości. Ja piekę buraki owinięte w folię w czasie, gdy używam piekarnika do innych celów np. pieczenia ciasta :)
(przepis własny, inspiracja do placków stąd)
polędwiczka wieprzowa sous vide, sos grzybowy, placki z pora i jarmużu, buraczki z żurawiną |
1 komentarze
Ojej ale to musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuń