Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polędwiczka wieprzowa sous vide z sosem grzybowym, plackami z pora i jarmużu oraz balsamicznymi buraczkami

By 16:08 , ,

Od jakiegoś czasu trochę eksperymentuję z sous vide, zwykle przy okazji niedzieli, kiedy mam trochę więcej czasu na takie zabawy w kuchni :) 
Takie zabawy wymagają oczywiście odpowiedniego sprzętu, ponieważ sous vide to metoda długiego gotowania próżniowo zapakowanych produktów w niskiej temperaturze. Dzięki temu tak przygotowane mięsa są zawsze idealnie miękkie i soczyste. Niektóre rodzaje mięs, np. polędwiczki lub piersi z kaczki, przygotowane tradycyjnymi metodami, łatwo jest zepsuć: przesuszyć lub niedosmażyć. Sous vide gwarantuje zawsze udany efekt. 
Jest to pierwszy na blogu przepis z wykorzystaniem tej metody, ale na pewno nie ostatni: mam nadzieję, że od czasu do czasu będą się tu pojawiały przepisy sous vide :)

polędwiczka sous vide z sosem grzybowym, plackami z pora i jarmużu oraz balsamicznymi buraczkami


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA SOUS VIDE Z SOSEM GRZYBOWYM, PLACKAMI Z PORA I JARMUŻU ORAZ BALSAMICZNYMI BURACZKAMI
(przepis na 2 porcje)
polędwiczka:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • spora szczypta suszonego tymianku,
  • spora szczypta suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz,
  • 4 plastry surowego wędzonego boczku,
  • odrobina oleju do smażenia


sos grzybowy:

  • 150 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych),
  • 1/2 małej cebuli,
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła


placki z pora i jarmużu:

  • duża garść jarmużu,
  • pół pora,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • olej lub masło klarowane do smażenia


buraczki balsamico

  • 2 nieduże lub 1 duży burak, wcześniej ugotowany w skórce lub upieczony*,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka octu balsamico,
  • cukier do smaku,
  • sól i pieprz


Polędwiczkę przekroić na 2 równe części, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oba kawałki polędwiczki zapakować próżniowo w zgrzewarce, włożyć do cyrkulatora wypełnionego wodą i gotować 90 min w 55 stopniach. Na ok. 30-40 min przed końcem gotowania przygotować pozostałe części dania: sos, placki i buraczki.

Sos grzybowy: Na niedużej patelni stopić masło, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać oczyszczone, pokrojone grzyby i smażyć na niedużym ogniu 4-5 minut. Wlać ok. 1/4 szklanki wody i dusić 10 min, aż woda odparuje. Wlać śmietankę, dodać tymianek, sól i pieprz, zwiększyć ogień i gotować 3-4 minuty, aż śmietanka się zredukuje i powstanie sos.

Placki: jarmuż i por drobno posiekać. W misce wymieszać jajka, jogurt i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać posiekany jarmuż i por, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Ciasto odstawić, placki usmażyć bezpośrednio przed podaniem.

Buraczki: Ugotowane lub upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać żurawinę, ocet balsamico, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając. 

Ugotowane polędwiczki wyjąć z folii, każdy kawałek zawinąć w 2 plastry boczku i krótko obsmażyć na oleju na dość dużym ogniu z wszystkich stron tak, aby boczek się zarumienił. Równolegle na drugiej patelni na oleju lub maśle usmażyć placki z pora i jarmużu. Podgrzać sos grzybowy i buraczki.
Na talerze nałożyć sos grzybowy, na nim ułożyć polędwiczki. Obok nałożyć placki i buraczki. 

Smacznego :)


* Buraczki należy ugotować lub upiec odpowiednio wcześniej. Buraczki gotują się lub pieką ok. godziny, w zależności od wielkości. Ja piekę buraki owinięte w folię w czasie, gdy używam piekarnika do innych celów np. pieczenia ciasta :)


(przepis własny, inspiracja do placków stąd)

polędwiczka wieprzowa sous vide, sos grzybowy, placki z pora i jarmużu, buraczki z żurawiną

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze