Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to nie jest danie, na które często mam ochotę - na co dzień jednak preferuję lżejszą kuchnię. Faktem jest jednak, że dobrze przygotowane, mięciutkie i aromatyczne żeberka są przepyszne, dlatego od czasu do czasu warto skusić się na taki rarytas.
Żeberka w kapuście robi się bardzo łatwo - wystarczy ułożyć wszystkie składniki warstwami, a reszta już sama się piecze. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość mięsa i kupić żeberka mięsiste, z małą ilością tłuszczu.
żeberka w kapuście kiszonej |
ŻEBERKA W KAPUŚCIE
(przepis na 4-5 porcji)
- 1 kg żeberek,
- 600 g kiszonej kapusty,
- 1 duże jabłko,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 duże cebule,
- 3-4 szklanki bulionu mięsnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- kminek,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w półplasterki.
Żeberka pokroić na kawałki i obsmażyć je ze wszystkich stron na dość dużym ogniu. Przełożyć na talerz, zmniejszyć ogień, a na tym samym tłuszczu na patelni zeszklić cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Kapustę kiszoną przelać na sitku zimną wodą, odcisnąć w dłoniach i pokroić nożem na mniejsze kawałki.
Jabłko obrać, pokroić w ósemki, a następnie każdy kawałek w cienkie plasterki.
Na dnie żeliwnego garnka lub żaroodpornego naczynia ułożyć warstwami: połowę kapusty, kapustę oprószyć solą, pieprzem, cukrem i kminkiem, dodać 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego, następnie ułożyć połowę jabłek, żeberek i cebuli. Na to wyłożyć pozostałe składniki: kapustę, przyprawy, jabłka, żeberka i cebulę. Całość polać bulionem.
Garnek lub naczynie żaroodporne przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 2-2,5 godziny, aż żeberka będą bardzo miękkie.
(inspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
żeberka w kapuście przepis |
2 komentarze
Jak to pysznie wygląda, aż ślina napływa do ust w zwiększonej ilości! A człowiek w pracy siedzi i katusze przeżywa widząc takie pyszności!
OdpowiedzUsuńOtóż to, od czasu do czasu możemy sobie wszamać i żeberka w kapuście, i świat się nie zawali. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń