Pieczeń z mielonego mięsa i cukinii
Pieczeń rzymska z dodatkiem cukinii jest lżejsza, mniej kaloryczna i bardziej soczysta niż ta przygotowana w sposób tradycyjny. Jest to także świetny sposób na przemycenie warzyw osobom, które za nimi nie przepadają ;)
Taką pieczeń można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojoną w cieńsze plasterki, jako dodatek do kanapek.
pieczeń z mielonego mięsa i cukinii / pieczeń rzymska z cukinią |
- 750 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego),
- 1,5 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach,
- 1 jajko,
- 3 czubate łyżki bułki tartej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- sól i pieprz,
- olej do posmarowania foremki,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
W dużej misce dokładnie wymieszać ze sobą mięso, startą cukinię, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, papryki w proszku, sól i pieprz.
Podłużną foremkę posmarować od wewnątrz olejem. Przełożyć masę mięsną i wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Ketchup wymieszać z musztardą i cukrem. Powstałą mieszankę rozsmarować po wierzchu pieczeni. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką lub sałatką - ja podałam z galicyjską sałatką z pomidorów.
3 komentarze
wszystko z cukinią jest dla mnie najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczenie - są przepyszne
OdpowiedzUsuńIdealne danie! Ja pamiętam, że u nas często robiło się placki z cukinią tylko w wersji smażonej, ale bez mięsa :D zanim ktoś słyszał o tym veganiźmie
OdpowiedzUsuń