Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczeń z mielonego mięsa i cukinii

By 22:25 , ,

Pieczeń rzymska z dodatkiem cukinii jest lżejsza, mniej kaloryczna i bardziej soczysta niż ta przygotowana w sposób tradycyjny. Jest to także świetny sposób na przemycenie warzyw osobom, które za nimi nie przepadają ;)
Taką pieczeń można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojoną w cieńsze plasterki, jako dodatek do kanapek.


pieczeń z mielonego mięsa i cukinii / pieczeń rzymska z cukinią

PIECZEŃ Z MIELONEGO MIĘSA I CUKINII (PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ)

  • 750 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego),
  • 1,5 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • olej do posmarowania foremki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru


W dużej misce dokładnie wymieszać ze sobą mięso, startą cukinię, jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, papryki w proszku, sól i pieprz. 
Podłużną foremkę posmarować od wewnątrz olejem. Przełożyć masę mięsną i wyrównać powierzchnię. 
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Ketchup wymieszać z musztardą i cukrem. Powstałą mieszankę rozsmarować po wierzchu pieczeni. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.

Podawać z ziemniakami i dowolną surówką lub sałatką - ja podałam z galicyjską sałatką z pomidorów.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze