Obsługiwane przez usługę Blogger.

Galicyjska sałatka z pomidorów

By 09:47 ,

Bardzo łatwa i smaczna sałatka z pomidorów wywodząca się z kuchni hiszpańskiej, a dokładniej z rejonu Galicji. Warto pokusić się o taką zdrową przekąskę, póki wciąż możemy kupić smaczne i tanie pomidory. Ja użyłam dwóch gatunków: czerwonych i żółtych, co dało lepsze wrażenia wizualne ;)

Photobucket

GALICYJSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW
(na 1 porcję)
2 średnie, dojrzałe pomidory,
łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
1 łyżeczka octu winnego,
1 łyżeczka ciepłej wody,
pół ząbka czosnku,
estragon (ja dałam suszony),
sól, pieprz

Umyte pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę (ja, sugerując się zdjęciem, pokroiłam na plasterki). Dno salaterki lub talerza natrzeć połówką ząbka czosnku. Ułożyć pomidory, posypać solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Wymieszać musztardę z octem i oliwą, dodać estragon i tak przygotowanym sosem polać pomidory. Przed podaniem wstawić do lodówki na godzinę.


(źródło: „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” J. Pałęckiej i O. Sobańskiego)


III Bar sałatkowy zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. estragon to wspaniałe zielsko :) połączenie kolorowych pomidorów baaaardzo efektowne

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka prosta, a jakże kolorowa i na pewno smaczna! Dziękuję za zgłoszenie jej do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiliśmy ją kiedyś według przepisu z tej samej książeczki;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zestawienie składników - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam, niestety nie robi żadnego wrażenia, nie powtórzę tego dania.

    OdpowiedzUsuń