Galicyjska sałatka z pomidorów
Bardzo łatwa i smaczna sałatka z pomidorów wywodząca się z kuchni hiszpańskiej, a dokładniej z rejonu Galicji. Warto pokusić się o taką zdrową przekąskę, póki wciąż możemy kupić smaczne i tanie pomidory. Ja użyłam dwóch gatunków: czerwonych i żółtych, co dało lepsze wrażenia wizualne ;)
sałatka z pomidorów |
GALICYJSKA SAŁATKA Z POMIDORÓW
(na 2 porcje)
4 średnie, dojrzałe pomidory (najlepiej o różnych kolorach i kształtach, można dodać także kilka pomidorków koktajlowych),
1 mała cebulka dymka,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka musztardy ziarnistej,1 łyżeczka octu winnego,
pół ząbka czosnku,
sól morska,
świeżo mielony pieprz
Pomidory pokroić na kawałki i ułożyć w misce. Cebulę pokroić w piórka i posypać pomidory.
Oliwę wymieszać z musztardą i octem. Dodać natkę i estragon oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem polać pomidory.
(źródło: „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” J. Pałęckiej i O. Sobańskiego z moimi małymi zmianami)
1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka musztardy ziarnistej,1 łyżeczka octu winnego,
pół ząbka czosnku,
sól morska,
świeżo mielony pieprz
Pomidory pokroić na kawałki i ułożyć w misce. Cebulę pokroić w piórka i posypać pomidory.
Oliwę wymieszać z musztardą i octem. Dodać natkę i estragon oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem polać pomidory.
(źródło: „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” J. Pałęckiej i O. Sobańskiego z moimi małymi zmianami)
sałatka z pomidorów |
sałatka z pomidorów |
5 komentarze
estragon to wspaniałe zielsko :) połączenie kolorowych pomidorów baaaardzo efektowne
OdpowiedzUsuńTaka prosta, a jakże kolorowa i na pewno smaczna! Dziękuję za zgłoszenie jej do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńRobiliśmy ją kiedyś według przepisu z tej samej książeczki;-)
OdpowiedzUsuńZestawienie składników - pyszne :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, niestety nie robi żadnego wrażenia, nie powtórzę tego dania.
OdpowiedzUsuń