Obsługiwane przez usługę Blogger.

Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami

By 16:38 , ,

A oto, co robiłam na obiad tydzień temu, kiedy to miałam tak ogromny problem z kupnem pieczarek ;) Z pewnym poślizgiem czasowym, ale jest – papryka faszerowana. Nie miałam ochoty na tradycyjne nadzienie mięso mielone + ryż, które już mi się trochę przejadło, wypróbowałam więc przepis, który kiedyś znalazłam gdzieś w Internecie, zapisałam na karteluszku i schowałam w szufladzie. Wyszło pysznie :)

Photobucket

PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
(przepis na 4 porcje)

  • 4 czerwone, kształtne papryki,
  • 2 duże filety z piersi kurczaka,
  • 200g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • ok. 150g żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Posypać przyprawą do kurczaka.
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minuty - tylko tyle, żeby mięso ścięło się z zewnątrz. Przełożyć do miski i odstawić.
Na patelni po smażeniu kurczaka roztopić masło, dodać pieczarki i smażyć, aż woda, którą puszczą, odparuje. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miski z kurczakiem, wymieszać.
Ser pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Papryki umyć, wydrążyć gniazdo nasienne. Na dnie ułożyć trochę sera, następnie trochę kurczaka i pieczarek, znów ser, kurczak i pieczarki – tak, aby wypełnić całe wnętrze papryki. Na wierzchu ułożyć plaster sera. Papryki włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielką ilością wody.
Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.



Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Oj ,dobrze że mój mąż tego nie widzi, bo od kilku dni namawia mnie do robienia faszerowanej papryki, a mi jakoś nie chce się za to zabrać ;) Ciekawy pomysł na farsz, swoją drogą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowaną paprykę na kolację :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mojej rodzinki, bo uwielbiają paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowaną paprykę! Zazwyczaj robię z ryżem i mięsem. Twoje połączenie bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wg przepisu, oczarowałam tym męża:) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe Danie,zachwyci każdego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. polecam oblewanie papryczek czerwonym wytrawnym winem podczas pieczenia i dodanie bazyli lub oregano na koncu efekt koncowy boski !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie będziemy degustować :) dla mnie super alternatywa jak ktoś nie lubi mielonego

    OdpowiedzUsuń
  9. a tesz bardzo lubię faszerowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetna sprawa.. .

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł, muszę ją zrobić. Żoną ostatnio mówiła o papryce ale zrobionej jakoś inaczej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. A natka pietruszki gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do nadzienia, właśnie poprawiłam :) dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń