Obsługiwane przez usługę Blogger.

Podsmażana kaczka z brokułami i papryką

By 14:53 , ,

Bardzo lubię mięso kaczki, pewnie też dlatego, że tak rzadko mam okazję go jeść i takie danie zawsze jest dla mnie czymś „specjalnym” :) Tym razem skorzystałam z przepisu z kuchni chińskiej na kawałki kaczki w cieście wraz ze smażonymi warzywami. Dodatkowego smaczku nadaje tu sezam. Danie jest bardzo smaczne, choć wg mnie nieco zbyt tłuste – na drugi raz nie smażyłabym warzyw w głębokim tłuszczu, a jedynie podsmażyła je na małej ilości oleju.


kaczka z papryką i brokułami

PODSMAŻANA KACZKA Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ
(na 4 porcje)

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 450 g filetów z kaczki (bez skóry),
  • olej roślinny do głębokiego smażenia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 150 g brokułów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru,
  • 125 ml bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki sezamu (uprażonego uprzednio na suchej patelni)
W misce roztrzepać jajko razem z mąką kukurydzianą. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, przełożyć do miski z ciastem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
W woku bardzo mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wrzucić kawałki mięsa i smażyć przez 4-5 minut, aż będzie chrupiąca. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.
Wrzucić do woka paprykę i brokuły. Smażyć 1-2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Zlać z woka prawie cały tłuszcz, zostawiając 2 łyżki, i postawić z powrotem na ogniu. Dodać posiekany czosnek i smażyć, mieszając, przez kilkanaście sekund. Dodać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, wino, cukier oraz bulion i zagotować. Dodać kaczkę i usmażone warzywa, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerze i posypać sezamem.



(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")

kaczka smażona z papryką i brokułami

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Fajne,kolorowe danie - chetnie bym sie poczestowala :)

    OdpowiedzUsuń