Podsmażana kaczka z brokułami i papryką
Bardzo lubię mięso kaczki, pewnie też dlatego, że tak rzadko mam okazję go jeść i takie danie zawsze jest dla mnie czymś „specjalnym” :) Tym razem skorzystałam z przepisu z kuchni chińskiej na kawałki kaczki w cieście wraz ze smażonymi warzywami. Dodatkowego smaczku nadaje tu sezam. Danie jest bardzo smaczne, choć wg mnie nieco zbyt tłuste – na drugi raz nie smażyłabym warzyw w głębokim tłuszczu, a jedynie podsmażyła je na małej ilości oleju.
kaczka z papryką i brokułami |
(na 4 porcje)
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 450 g filetów z kaczki (bez skóry),
- olej roślinny do głębokiego smażenia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 150 g brokułów,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
- 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru,
- 125 ml bulionu drobiowego,
- 2 łyżki sezamu (uprażonego uprzednio na suchej patelni)
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
W woku bardzo mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wrzucić kawałki mięsa i smażyć przez 4-5 minut, aż będzie chrupiąca. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.
Wrzucić do woka paprykę i brokuły. Smażyć 1-2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Zlać z woka prawie cały tłuszcz, zostawiając 2 łyżki, i postawić z powrotem na ogniu. Dodać posiekany czosnek i smażyć, mieszając, przez kilkanaście sekund. Dodać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego, wino, cukier oraz bulion i zagotować. Dodać kaczkę i usmażone warzywa, wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerze i posypać sezamem.
(przepis z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")
kaczka smażona z papryką i brokułami |
1 komentarze
Fajne,kolorowe danie - chetnie bym sie poczestowala :)
OdpowiedzUsuń