Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rogaliki ze śliwkami i czekoladą

By 10:40

Takie rogaliki to świetny pomysł na coś słodkiego w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy, jeśli mamy pod ręką gotowe ciasto francuskie, tabliczkę czekolady i kilka śliwek. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a najlepiej smakują zanim całkowicie ostygną, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła... :)

Przepis podpatrzony u trele-morele :)


Photobucket

ROGALIKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
5 szt. śliwek,
10 kostek gorzkiej czekolady,
1 jajko do posmarowania,
cukier do posypania

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy lekko podsypanej mąką i delikatnie rozwałkować, aby otrzymać prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie przekroić wzdłuż na 2 prostokąty 45 x 15 cm i z każdego wyciąć po 5 równoramiennych trójkątów, jak na rysunku poniżej. Na każdym trójkącie ułożyć połówkę śliwki oraz kostkę czekolady. Zwijać ciastka od podstawy w kierunku przeciwległego kąta. Boki zawinąć tak, aby otrzymać kształt rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut, aż rogaliki będą złociste i rumiane.

Photobucket

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. ja się całkowicie zgadzam z tym, że najlepsze, gdy jeszcze nie ostygną. takie prosto z piekarnika, gdy jeszcze parzą język.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż chce się sięgnąć po jednego :))
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze,malutkie francuskie rogaliczki;) w sam raz na niepogodę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto francuskie, chociaż jest bardzo tuczące, to jednak od czasu do czasu nie potrafię odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię rogaliki z ciasta francuskiego, też lubię te ciepłe jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, więc chyba najwyższy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ fajne te rogaliki :) Chętnie porwałabym sobie z dwa do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota, już sobie wyobrażam to wnętrze rozpływające się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto francuskie jest cudowne pod tym względem, że można w tempie ekspresowym wyczarować z niego coś pysznego. Na przykład takie rogaliki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i bardzo apetyczne rogaliki. Śliwki i czekolada -powiem mniaaam!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię korzystać z ciasta francuskiego. Nie raz robiłam już rogaliki z czekoladą, ale nigdy nie dodawałam śliwek, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Miła przekąska w środku tygodnia? O tak!!! Czekolada, śliwki...prawdziwe niebo kulinarne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uuuuu! ła! czuję stąd, jak pachną! wyglądają fenomenalnie i pewnie tak też smakują!

    OdpowiedzUsuń