Rogaliki ze śliwkami i czekoladą
Takie rogaliki to świetny pomysł na coś słodkiego w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Wystarczy, jeśli mamy pod ręką gotowe ciasto francuskie, tabliczkę czekolady i kilka śliwek. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a najlepiej smakują zanim całkowicie ostygną, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła... :)
Przepis podpatrzony u trele-morele :)
ROGALIKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
5 szt. śliwek,
10 kostek gorzkiej czekolady,
1 jajko do posmarowania,
cukier do posypania
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy lekko podsypanej mąką i delikatnie rozwałkować, aby otrzymać prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm. Następnie przekroić wzdłuż na 2 prostokąty 45 x 15 cm i z każdego wyciąć po 5 równoramiennych trójkątów, jak na rysunku poniżej. Na każdym trójkącie ułożyć połówkę śliwki oraz kostkę czekolady. Zwijać ciastka od podstawy w kierunku przeciwległego kąta. Boki zawinąć tak, aby otrzymać kształt rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut, aż rogaliki będą złociste i rumiane.
13 komentarze
ja się całkowicie zgadzam z tym, że najlepsze, gdy jeszcze nie ostygną. takie prosto z piekarnika, gdy jeszcze parzą język.. :-)
OdpowiedzUsuńaż chce się sięgnąć po jednego :))
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
Urocze,malutkie francuskie rogaliczki;) w sam raz na niepogodę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, chociaż jest bardzo tuczące, to jednak od czasu do czasu nie potrafię odmówić :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię rogaliki z ciasta francuskiego, też lubię te ciepłe jeszcze:)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam, więc chyba najwyższy czas :)
OdpowiedzUsuńAleż fajne te rogaliki :) Chętnie porwałabym sobie z dwa do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńPychota, już sobie wyobrażam to wnętrze rozpływające się w ustach :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jest cudowne pod tym względem, że można w tempie ekspresowym wyczarować z niego coś pysznego. Na przykład takie rogaliki ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo apetyczne rogaliki. Śliwki i czekolada -powiem mniaaam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię korzystać z ciasta francuskiego. Nie raz robiłam już rogaliki z czekoladą, ale nigdy nie dodawałam śliwek, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMiła przekąska w środku tygodnia? O tak!!! Czekolada, śliwki...prawdziwe niebo kulinarne:)
OdpowiedzUsuńuuuuu! ła! czuję stąd, jak pachną! wyglądają fenomenalnie i pewnie tak też smakują!
OdpowiedzUsuń