Ciasto holenderskie z jabłkami
W Holandii popularne są dwa rodzaje wypieków z jabłkami: „appelgebak”, który jest odpowiednikiem naszej szarlotki oraz „appeltaart”, który, jak nazwa wskazuje, ma więcej wspólnego z tartą.
Przepis na ten drugi wypiek znalazłam w książeczce „Owocowe ciasta i desery”. Skusił mnie dodatek migdałów, otoczonych masą w stylu toffi, kusząco rumieniących się na wierzchu ciasta.
Ciasto wyszło bardzo smaczne :) Zmieniłam jednak nieco proporcje ciasta kruchego oraz masła i cukru w nadzieniu. Dodatkowo zrobiłam na wierzchu kratkę z kruchego ciasta, by wyglądało jak oryginalna "appeltaart".
holenderska tarta z jabłkami |
CIASTO HOLENDERSKIE Z JABŁKAMI
ciasto:
- 260 g mąki,
- 150 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ewentualnie 1 łyżka zimnego mleka lub zimnej wody
- 1 kg jabłek,
- 5 łyżek masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka mleka
- 80 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnego mleka lub wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto podpiec w 200 stopniach przez 15 minut. Jeśli boki ciasta osuną się podczas pieczenia, za pomocą łyżki poprawić je i ustawić na swoim miejscu :)
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. 2 łyżki masła stopić na patelni, dodać 2 łyżki cukru i rodzynki, chwilę poddusić. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu przez 7-10 minut, aż nieco zmiękną, po czym wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe masło lekko zrumienić, dodać pozostałe 2 łyżki cukru, miód, mleko i płatki migdałowe. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Wyrównać powierzchnię.
Pozostałe ciasto rozwałkować, za pomocą noża lub radełka pociąć na paski i ułożyć kratkę na cieście. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
9 komentarze
ten miodowo migdałowy wierzch jest okrutnie kuszący.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne ciacho! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie:)Niezły pomysł z tymi migdałami w miodzie.
OdpowiedzUsuńbaaaardzo mi sie podoba,na pewno przepyszne jest :)
OdpowiedzUsuńAleż cudne ciacho! tak napakowane tymi jabłkami, że ślinka mi leci!:) pyszne musi być:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Też mam na liście do zrobienia holenderskie ciasto jabłkowe i urzekły mnie właśnie te jabłuszka.
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho i z pewnością bardzo smakowite! jak dla mnie kwintesencja jesieni:)
Przepysznie się prezentuje! Mniam!
OdpowiedzUsuńMiód , migdały , jabłka...cudowne połączenie na poprawę nastroju :)
OdpowiedzUsuń