Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto holenderskie z jabłkami

By 11:24

W Holandii popularne są dwa rodzaje wypieków z jabłkami: „appelgebak”, który jest odpowiednikiem naszej szarlotki oraz „appeltaart”, który, jak nazwa wskazuje, ma więcej wspólnego z tartą.
Przepis na ten drugi wypiek znalazłam w książeczce „Owocowe ciasta i desery”. Skusił mnie dodatek migdałów, otoczonych masą w stylu toffi, kusząco rumieniących się na wierzchu ciasta.
Ciasto wyszło bardzo smaczne :) Zmieniłam jednak nieco proporcje ciasta kruchego oraz masła i cukru w nadzieniu. Mimo to ciasto i tak było bardzo słodkie.


Photobucket

CIASTO HOLENDERSKIE Z JABŁKAMI
ciasto:
250g mąki,
125g masła,
50g cukru pudru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
ewentualnie 1 łyżka zimnego mleka
nadzienie:
1kg jabłek,
5 łyżek masła,
5 łyżek cukru,
1 łyżka miodu,
1 łyżka mleka
100g rodzynek
50g płatków migdałowych

Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę mleka). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić na mniejsze cząstki. 2 łyżki masła stopić na patelni, dodać 2 łyżki cukru i rodzynki, chwilę poddusić. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu, aż nieco zmiękną, po czym wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe masło lekko zrumienić, dodać resztę cukru, miód, mleko i płatki migdałowe. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. ten miodowo migdałowy wierzch jest okrutnie kuszący.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne ciacho! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie:)Niezły pomysł z tymi migdałami w miodzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. baaaardzo mi sie podoba,na pewno przepyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudne ciacho! tak napakowane tymi jabłkami, że ślinka mi leci!:) pyszne musi być:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam na liście do zrobienia holenderskie ciasto jabłkowe i urzekły mnie właśnie te jabłuszka.
    Piękne ciacho i z pewnością bardzo smakowite! jak dla mnie kwintesencja jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie się prezentuje! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód , migdały , jabłka...cudowne połączenie na poprawę nastroju :)

    OdpowiedzUsuń