Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto holenderskie z jabłkami

By 11:24

W Holandii popularne są dwa rodzaje wypieków z jabłkami: „appelgebak”, który jest odpowiednikiem naszej szarlotki oraz „appeltaart”, który, jak nazwa wskazuje, ma więcej wspólnego z tartą.
Przepis na ten drugi wypiek znalazłam w książeczce „Owocowe ciasta i desery”. Skusił mnie dodatek migdałów, otoczonych masą w stylu toffi, kusząco rumieniących się na wierzchu ciasta.
Ciasto wyszło bardzo smaczne :) Zmieniłam jednak nieco proporcje ciasta kruchego oraz masła i cukru w nadzieniu. Dodatkowo zrobiłam na wierzchu kratkę z kruchego ciasta, by wyglądało jak oryginalna "appeltaart".


holenderska tarta z jabłkami

CIASTO HOLENDERSKIE Z JABŁKAMI
ciasto:

  • 260 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ewentualnie 1 łyżka zimnego mleka lub zimnej wody
nadzienie:
  • 1 kg jabłek,
  • 5 łyżek masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka mleka
  • 80 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnego mleka lub wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto podpiec w 200 stopniach przez 15 minut. Jeśli boki ciasta osuną się podczas pieczenia, za pomocą łyżki poprawić je i ustawić na swoim miejscu :)
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. 2 łyżki masła stopić na patelni, dodać 2 łyżki cukru i rodzynki, chwilę poddusić. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu przez 7-10 minut, aż nieco zmiękną, po czym wyłożyć na podpieczony spód.
Pozostałe masło lekko zrumienić, dodać pozostałe 2 łyżki cukru, miód, mleko i płatki migdałowe. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach. Wyrównać powierzchnię.
Pozostałe ciasto rozwałkować, za pomocą noża lub radełka pociąć na paski i ułożyć kratkę na cieście. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. 
Piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy.

tarta z jabłkami

tarta z jabłkami



Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. ten miodowo migdałowy wierzch jest okrutnie kuszący.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudne ciacho! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie:)Niezły pomysł z tymi migdałami w miodzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. baaaardzo mi sie podoba,na pewno przepyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudne ciacho! tak napakowane tymi jabłkami, że ślinka mi leci!:) pyszne musi być:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam na liście do zrobienia holenderskie ciasto jabłkowe i urzekły mnie właśnie te jabłuszka.
    Piękne ciacho i z pewnością bardzo smakowite! jak dla mnie kwintesencja jesieni:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie się prezentuje! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód , migdały , jabłka...cudowne połączenie na poprawę nastroju :)

    OdpowiedzUsuń