"Meksykańska" sałatka z wędzonym kurczakiem
Oczywiście nie jest to prawdziwa sałatka rodem z Meksyku, bo nazwa jedynie jedzie na powszechnej opinii, że to co z kukurydzą i czerwoną fasolką to zawsze meksykańskie, bez względu na to czy to sałatka, czy naleśniki, czy zupa ;)
Nie da się jednak zaprzeczyć, że takie połączenie składników jest trafne i lubiane przez zdecydowaną większość osób (nie licząc np. mojej siostry, która nie cierpi czerwonej fasolki i ją zawsze wydłubuje).
Przygotowując sałatkę, bazowałam na przepisie z bloga passiofruit, jednak dałam świeżą paprykę zamiast marynowanej, nieco pora dla zaostrzenia smaku oraz szczyptę kuminu, który dodaje wspaniałego aromatu i jest popularną przyprawą nie tylko w kuchni arabskiej i indyjskiej, ale i meksykańskiej :)
„MEKSYKAŃSKA” SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM
- 2 wędzone udka kurczaka,
- nieduży kawałek pora,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasolki,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki keczupu,
- sól, pieprz,
- szczypta mielonego kuminu
Pora drobno posiekać, przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić.
Z udek oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki. Kukurydzę i fasolkę osączyć na sicie.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem.
Sos: Wymieszać majonez z keczupem, doprawić solą i pieprzem oraz kuminem. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin celem „przegryzienia się”.
7 komentarze
fajny ten przepis, muszę kiedyś wypróbować na obiadek lub kolację :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki z dodatkiem czerwonej fasoli, zapowiada się doskonale :D
OdpowiedzUsuńPo prostu musi być przepyszna ! :-) Idealna do zabrania na obiad do pracy :-)
OdpowiedzUsuńNiemal wszystko, co meksykańskie, lubię. Z tą sałatką ni jest inaczej :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i musi być smaczna. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMAM ZAMIAR ZARAZ SIĘ ZA NIA ZABRAĆ I WAM OPISZC JAK SMAKOWAŁA
OdpowiedzUsuńKolorowa i smaczna:)
OdpowiedzUsuń