Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krewetki w pomidorach po indyjsku

By 12:14 , ,

Jak na potrawę kuchni indyjskiej, to danie było stosunkowo łagodne w smaku i nie zawierało typowej mnogości przypraw. Niemniej fanom krewetek powinno przypaść do gustu. Mnie smakowało  bardzo:)







KREWETKI W POMIDORACH PO INDYJSKU
(na 4 porcje)

  • 450-500 g mrożonych krewetek,
  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 300 g mleka kokosowego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru, 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki chili w proszku, 
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry,
  • 2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem)

Pomidory sparzyć, obrać, oddzielić pestki, a miąższ posiekać (można też zmiksować blenderem). Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. 

Starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek utrzeć w moździerzu razem z solą, chili i sokiem z cytryny na pastę. 
Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulę, następnie dodać pastę z czosnku i imbiru. Smażyć przez pół minuty, dodać pomidory, paprykę, mleko kokosowe, cukier, słodką paprykę w proszku, kumin i kurkumę, gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż pomidory się rozgotują, a całość nabierze konsystencji sosu.
Krewetki przelać wrzątkiem i osączyć na sitku, usunąć ogonki. Dodać do pomidorów i gotować (już bez przykrycia) 3 minuty. Na koniec dodać listki kolendry.
Podawać z ryżem.








Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Uwielbiam krewetki na ostro. Ciekawa propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam krewetki oczekujące w zamrażalniku na swoją obiadową kolej. :D Podoba mi się ten przepis, w ogóle lubię kuchnię indyjską. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze wprost uwielbiam krewetki, koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię krewetki, ale w tej postaci jeszcze nie jadłem. Wyglądają pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dziś na obiad z połowy porcji dla 2 osób :) przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń