Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wieprzowina ze śliwkami po chińsku

By 12:15 , ,

Schab nadziewany śliwkami jest bardzo dobrze znany w kuchni polskiej. Po drugiej stronie globu śliwki również dodaje się do wieprzowiny, tyle że w zupełnie inny sposób... :)
Do przyrządzenia tego chińskiego dania potrzebny jest sos śliwkowy. Od pewnego czasu asortyment produktów azjatyckich jest coraz łatwiej dostępny, zwłaszcza w dużych hipermarketach, co bardzo mnie cieszy. Sos śliwkowy widziałam w kilku sklepach, jednak patrząc na skład, stwierdziłam, że wielkiej filozofii w nim nie ma. Obawiając się, że reszta sosu mogłaby się zmarnować, zrobiłam go sama, łącząc kwaskowate powidła śliwkowe z łyżeczką sosu sojowego i odrobiną sproszkowanego chili. Wydaje mi się, że uzyskałam podobny efekt smakowy ;)
A samo danie? Było pyszne i cudownie aromatyczne :)



 
WIEPRZOWINA ZE ŚLIWKAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)
  • 450g wieprzowiny (najlepiej polędwiczki),
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego (zastąpiłam zwykłym białym wytrawnym winem),
  • 4 łyżeczki jasnego brązowego cukru,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule dymki,
  • 4 łyżki sosu śliwkowego,
  • 1 łyżka sosu hoisin,
  • 150ml wody,
  • odrobina sosu chili
 
do dekoracji:
  • 5-6 szt. czerwonych śliwek (można zastąpić czerwoną śliwką typu renkloda),
  • 1 łyżka oleju,
  • cebulka dymka do przybrania
 
Wieprzowinę pokroić w plastry.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy, wino ryżowe, cukier i cynamon. Tak powstałą marynatą zalać mięso, wymieszać, przykryć folią i odstawić co najmniej na 30 minut, a najlepiej na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie w woku rozgrzać olej. Wyjąć mięso, zachowując resztki marynaty i smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty. Dodać posiekany czosnek i cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorem), sos śliwkowy, sos hoisin, wodę oraz sos chili. Zamieszać, zagotować i zmniejszyć temperaturę. Przykryć i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Dodać zachowaną wcześniej marynatę i gotować jeszcze przez 5 minut.
Umyte śliwki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i lekko obsmażyć na oleju. Gotowe danie przybrać cząstkami śliwek i posiekaną cebulką dymką.
 





(źródło: książeczka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")








Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ciekawe połączenie mięsa ze śliwkami. Bardzo lubię takie połączenia mięs na słodko. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieprzowiny nie jem zbyt często (wolę drób), jednak w tym wydaniu zapewne by mi zasmakowała. Uwielbiam chińską kuchnię i owoce w duecie z mięsem. :)

    OdpowiedzUsuń