Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placuszki z cukinii po grecku

By 18:03 , , ,

Uwielbiam je :) Są pyszne i delikatne, a tzatziki – sztandarowy dip kuchni greckiej – doskonale je uzupełnia.
Przepis pochodzi z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”, choć jak przeczytałam w innym źródle, placki te mają tureckie korzenie. Wpływów tureckich w kuchni greckiej jest swoją drogą sporo, należy do nich także na przykład baklawa, którą uwielbiam mimo niemiłosiernej dawki słodyczy, jaką wnosi ten deser :)


 


PLACUSZKI Z CUKINII PO GRECKU

(przepis na 4 porcje)

  • 750-800g cukinii,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (dałam suszone),
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej lub oliwa do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nieco odcisnąć z soku, który puściła. Jajka roztrzepać w kubeczku, wlać do cukinii, wsypać mąkę i dodać posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki – ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką kłaść okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż będą złociste. Gotowe placki kłaść na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.


DIP JOGURTOWY TZATZIKI

  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 mały ogórek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i pieprz

Ogórek obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, sok z cytryny oraz jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.


placki z cukinii przepis
 

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Mirabelko, robiłam je w sobotę i potwierdzam, że są na prawdę pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, świetne. Cukiniowe placki smakują naprawdę wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietne! Bardzo chętnie bym zdjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jedlismy! czas najwyzszy - dziekujemy za przepis - wydaje sie super prosty!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. tzatzyki sa lepsze bez miety!!!!podam przepis na prawdziwe tzatzyki!1 jogurt naturalny9najlepszy jogurt grecki,gdyz jest gesty)1 duzy ogorek 2-3 zabki czosnku sol,pieprz.oliwa z oliwek jesli mamy dodajemy troszeczke octu winnego-ok.1 lyzki.
    sposob wykonania.........................................do jogurtu dodajemy startego ogorka(na grubych oczkach i wycisnietego przez sciereczke,aby mial jak naj mniej soku)sol,pieprz,oliwe z oliwek ok5 lyzek,2-3 zabki czosnku startego na malych oczkach,oraz 2 lyzki octu winnego

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy, dziękuję za przepis, ale po co ten krzyk w komentarzu?

    PS. Ja wolę z miętą, ale oczywiście wszystko kwestią gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszne są też z miętą suszoną tak podaje się tzatziki na Cyprze :) polecam

      Usuń
    2. pyszne jest też z miętą suszoną , tak podaje się tzatziki na Cyprze :) Polecam

      Usuń
  9. i love placki cukinowie <3

    OdpowiedzUsuń