Na Dzień Jabłka - uśmiechnięte ciastka z jabłkami :)
Wczoraj przez przypadek, zerkając kątem oka w pogaduszki na Durszlaku, dowiedziałam się, że dziś Dzień Jabłka :) Nie przepadam za surowymi jabłkami, ale za pieczonymi jak najbardziej, więc postanowiłam ‘uczcić’ ten dzień także na moim blogu jakimś jabłkowym przepisem. Padło na ciastka jabłkowe, które robi się łatwo i przyjemnie, a do tego wszystkim smakują.
Przepis jest stary jak świat i wielu osobom pewnie znany. Tym, którzy jeszcze tych ciastek nie robili – gorąco polecam :)
Przepis na ciasto wzięłam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Ona najczęściej robi z niego pieczone pierożki śliwkowe, również bardzo smaczne :)
ciasteczka z jabłkami
UŚMIECHNIĘTE CIASTKA Z JABŁKAMI
- 250g mąki,
- 250g twarogu,
- 250g masła,
- 4 nieduże jabłka,
- cynamon,
- cukier puder do posypania
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką. Dodać twaróg przetarty przez sitko i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki, a w tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i podzielić je na 12 kawałków.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, obficie podsypując mąką (ciasto jest dość kleiste) i szeroką szklanką wykrawać koła. Na każde kółko nałożyć kawałek jabłka, posypać odrobiną cynamonu i złożyć ciastko na pół, aby jabłko było przykryte, a grubsza część jabłka widoczna. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 225 stopniach, aż będą rumiane (ok. 20 minut).
19 komentarze
Mmmm twarogowe ciasteczka z jabłkiem;)pysznie!
OdpowiedzUsuńOoooo!!! Jakie śliczne i jak się pięknie do mnie uśmiechają!! Porywam kilka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Już od jakiegoś czasu obiecuję sobie,że je zrobię...i zrobię:))))
OdpowiedzUsuńJak one się ślicznie uśmiechają! CUdowne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper, proste, ale pyszne ciasteczka :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzegapiłam (!), chociaż nie, dzień nadal trwa, tylko pomysłu brak. W takim razie zostaje mi tylko podziwiać wypieki innych. :)
OdpowiedzUsuń:D Jejku!!!!! Jak ja dawno ich nie robiłam :D Śliczne są ! i pyyyyyszne :) A swoją drogą nie wiedziałam że dziś jest Dzień Jabłka :)
OdpowiedzUsuńurocze ciasteczka :) takie buźki
OdpowiedzUsuńSą przepyszne nie tylko z jabłkami - świetnie sprawdzają się brzoskwinie i śliwki.
OdpowiedzUsuńProponuję także podwoić ilość twarogu i mąki w przepisie - wychodzą pyszne ciasteczka serowe, które są dużo lżejsze (mniejsza ilość masła). Przetestowane kilkakrotnie, pycha!
Pozdrawiam serdecznie:)
Ja rowniez sie do nich przymierzam juz dlugi i jakos nie moge zrobic. Chyba najwyzszy czas, bo sie do mnie tak ladnie usmiechaja :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam te ciasteczka i muszę przyznać, że są pyszniutkie, a do tego tak śmiesznie wyglądają, hi, hi :D
OdpowiedzUsuńnie jadłam, a uwielbiam wszelakie wypieki z jabłkowym dodatkiem. Skoro polecasz to warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńTe ciastka są boskie!!! Dzisiaj je robiłam i już wiem że jutro powtórka ;)
OdpowiedzUsuńMi coś chyba nie wyszlo bo wcale nie były dobre:P ale znając mnie mogłam coś pomieszać i wyszło jak wyszło:P albo po prostu do tego smaku nie dorosłam mimo wieku:P ale na pewno Twoje są wyśmienite.
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj te ciasteczka tylko ze sliwkami są przepyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuńbez jajek ,proszku do piczenia , bez smietany zagniecie sie to ciasto?
OdpowiedzUsuńZagniecie się bez problemu. Twaróg i masło są wilgotne, bez problemu połączą się z mąką. Proszek też nie jest potrzebny, bo to kruche ciasteczka, one nie rosną :)
Usuń