Obsługiwane przez usługę Blogger.

Na Dzień Jabłka - uśmiechnięte ciastka z jabłkami :)

By 13:50 , ,

Wczoraj przez przypadek, zerkając kątem oka w pogaduszki na Durszlaku, dowiedziałam się, że dziś Dzień Jabłka :) Nie przepadam za surowymi jabłkami, ale za pieczonymi jak najbardziej, więc postanowiłam ‘uczcić’ ten dzień także na moim blogu jakimś jabłkowym przepisem. Padło na ciastka jabłkowe, które robi się łatwo i przyjemnie, a do tego wszystkim smakują.
Przepis jest stary jak świat i wielu osobom pewnie znany. Tym, którzy jeszcze tych ciastek nie robili – gorąco polecam :)
Przepis na ciasto wzięłam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Ona najczęściej robi z niego pieczone pierożki śliwkowe, również bardzo smaczne :)

ciasteczka z jabłkami

UŚMIECHNIĘTE CIASTKA Z JABŁKAMI
  • 250g mąki,
  • 250g twarogu,
  • 250g masła,
  • 4 nieduże jabłka,
  • cynamon,
  • cukier puder do posypania

Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką. Dodać twaróg przetarty przez sitko i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki, a w tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i podzielić je na 12 kawałków.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, obficie podsypując mąką (ciasto jest dość kleiste) i szeroką szklanką wykrawać koła. Na każde kółko nałożyć kawałek jabłka, posypać odrobiną cynamonu i złożyć ciastko na pół, aby jabłko było przykryte, a grubsza część jabłka widoczna. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 225 stopniach, aż będą rumiane (ok. 20 minut).


Może zainteresuje Cię również

19 komentarze

  1. Mmmm twarogowe ciasteczka z jabłkiem;)pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo!!! Jakie śliczne i jak się pięknie do mnie uśmiechają!! Porywam kilka!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od jakiegoś czasu obiecuję sobie,że je zrobię...i zrobię:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak one się ślicznie uśmiechają! CUdowne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je kiedyś są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, proste, ale pyszne ciasteczka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przegapiłam (!), chociaż nie, dzień nadal trwa, tylko pomysłu brak. W takim razie zostaje mi tylko podziwiać wypieki innych. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. :D Jejku!!!!! Jak ja dawno ich nie robiłam :D Śliczne są ! i pyyyyyszne :) A swoją drogą nie wiedziałam że dziś jest Dzień Jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. urocze ciasteczka :) takie buźki

    OdpowiedzUsuń
  10. Są przepyszne nie tylko z jabłkami - świetnie sprawdzają się brzoskwinie i śliwki.
    Proponuję także podwoić ilość twarogu i mąki w przepisie - wychodzą pyszne ciasteczka serowe, które są dużo lżejsze (mniejsza ilość masła). Przetestowane kilkakrotnie, pycha!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja rowniez sie do nich przymierzam juz dlugi i jakos nie moge zrobic. Chyba najwyzszy czas, bo sie do mnie tak ladnie usmiechaja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też kiedyś robiłam te ciasteczka i muszę przyznać, że są pyszniutkie, a do tego tak śmiesznie wyglądają, hi, hi :D

    OdpowiedzUsuń
  13. nie jadłam, a uwielbiam wszelakie wypieki z jabłkowym dodatkiem. Skoro polecasz to warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te ciastka są boskie!!! Dzisiaj je robiłam i już wiem że jutro powtórka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi coś chyba nie wyszlo bo wcale nie były dobre:P ale znając mnie mogłam coś pomieszać i wyszło jak wyszło:P albo po prostu do tego smaku nie dorosłam mimo wieku:P ale na pewno Twoje są wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam dzisiaj te ciasteczka tylko ze sliwkami są przepyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. bez jajek ,proszku do piczenia , bez smietany zagniecie sie to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagniecie się bez problemu. Twaróg i masło są wilgotne, bez problemu połączą się z mąką. Proszek też nie jest potrzebny, bo to kruche ciasteczka, one nie rosną :)

      Usuń