Pieczona fasolka po grecku
Gigantes plaki to popularne danie w greckich tawernach. Jest to duża fasola zapiekana wraz z sosem pomidorowym w piekarniku. Do tej potrawy używa się odmiany fasoli o nazwie gigantes, z uprawy której słyną rejony Kastorii, Floriny i Dramy; fasole pochodzące stamtąd szczycą się znakiem PGI, czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne. Polskim odpowiednikiem takiej fasoli jest Piękny Jaś, zatem potrawę tę można z powodzeniem przygotować i u nas, ponieważ Piękny Jaś dostępny jest w prawie każdym sklepie.
Taką fasolkę można podawać wraz z chlebem jako samodzielne, wegetariańskie danie lub jako część mezedes, czyli jedną z wielu przystawek kładzionych na stół podczas greckiej uczty.
PIECZONA FASOLKA PO GRECKU
(przepis na 4-6 porcji)
- 400 g suchej fasoli Piękny Jaś,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów (lub 800 g świeżych, dojrzałych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 2 szczypty cynamonu,
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- natka pietruszki do posypania
Fasolę wsypać do dużej miski, zalać wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączyć, przełożyć do dużego garnka i zalać świeżą wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 60 minut, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Tak ugotowaną fasolę odsączyć i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie i się zezłoci. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. minuty. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, miód, oregano i cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 2-3 minuty, mieszając. Gotowy sos pomidorowy starannie połączyć z fasolą i przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Nie przykrywać naczynia ani nie mieszać fasoli podczas pieczenia. Podczas pieczenia sos pomidorowy powinien się zagęścić, a fasolka zmięknąć.
Przed podaniem fasolkę posypać natką pietruszki i skropić dodatkową porcją oliwy.
(inspiracja z bloga nami-nami)
1 komentarze
Ależ to apetycznie wygląda! Świetny pomysł na fasolę :)
OdpowiedzUsuń