Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczona fasolka po grecku

By 11:56 , ,

Gigantes plaki to popularne danie w greckich tawernach. Jest to duża fasola zapiekana wraz z sosem pomidorowym w piekarniku. Do tej potrawy używa się odmiany fasoli o nazwie gigantes, z uprawy której słyną rejony Kastorii, Floriny i Dramy; fasole pochodzące stamtąd szczycą się znakiem PGI, czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne. Polskim odpowiednikiem takiej fasoli jest Piękny Jaś, zatem potrawę tę można z powodzeniem przygotować i u nas, ponieważ Piękny Jaś dostępny jest w prawie każdym sklepie.

Taką fasolkę można podawać wraz z chlebem jako samodzielne, wegetariańskie danie lub jako część mezedes, czyli jedną z wielu przystawek kładzionych na stół podczas greckiej uczty.




PIECZONA FASOLKA PO GRECKU
(przepis na 4-6 porcji)

  • 400 g suchej fasoli Piękny Jaś,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów (lub 800 g świeżych, dojrzałych pomidorów bez skóry i gniazd nasiennych),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • sól morska i świeżo mielony pieprz,
  • natka pietruszki do posypania


Fasolę wsypać do dużej miski, zalać wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Odsączyć, przełożyć do dużego garnka i zalać świeżą wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 60 minut, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Tak ugotowaną fasolę odsączyć i odstawić. 
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie i się zezłoci. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. minuty. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, miód, oregano i cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 2-3 minuty, mieszając. Gotowy sos pomidorowy starannie połączyć z fasolą i przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia. 
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Nie przykrywać naczynia ani nie mieszać fasoli podczas pieczenia. Podczas pieczenia sos pomidorowy powinien się zagęścić, a fasolka zmięknąć. 
Przed podaniem fasolkę posypać natką pietruszki i skropić dodatkową porcją oliwy.


(inspiracja z bloga nami-nami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze