Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto czekoladowe z cukinią

By 00:00

Ciasto obłędne: obłędnie czekoladowe, obłędnie intensywne w smaku, obłędnie wilgotne i obłędnie smaczne. Cukinia nadaje tutaj wilgotności, natomiast sama w sobie nie jest zupełnie wyczuwalna – miejcie to na uwadze, jeżeli jeszcze nie próbowaliście wypieków z cukinią i się obawiacie. Nie ma czego! :) 



 

 

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ 
  • 250 g mąki, 
  • 75 g kakao, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka sody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 3 jajka, 
  • 220 g cukru, 
  • 150 g oleju, 
  • 350 g cukinii, 
  • 80 g grubo posiekanych orzechów włoskich, 
  • masło i bułka tarta do formy 

polewa: 
  • 80 g gorzkiej czekolady, 
  • 80 g śmietanki 30% 

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać razem mąkę, kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, odstawić. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo wlewać olej. Dodać startą cukinię wraz z sokiem, który puściła oraz mąkę z dodatkami, wszystko razem wymieszać łyżką. Na koniec dodać orzechy i jeszcze raz wszystko wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Ciasto studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez pierwsze 15 minut, następnie wraz z formą wyjąć i pozostawić do dalszego studzenia. Ciasto wyjmować z formy dopiero, gdy prawie całkiem ostygnie. 

Polewa: Śmietankę wlać do rondla i mocno podgrzać prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 4-5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać i posmarować ostudzone ciasto. 

 

 


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Uwielbiam cukinie w cieście :)
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z cukinią to było bardzo przyjemne zaskoczenie, pyszne, wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z cukinią.
    Twoje pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, wypróbowałam przepis!

    OdpowiedzUsuń