Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto obłędne: obłędnie czekoladowe, obłędnie intensywne w smaku, obłędnie wilgotne i obłędnie smaczne. Cukinia nadaje tutaj wilgotności, natomiast sama w sobie nie jest zupełnie wyczuwalna – miejcie to na uwadze, jeżeli jeszcze nie próbowaliście wypieków z cukinią i się obawiacie. Nie ma czego! :)
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
- 250 g mąki,
- 75 g kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 220 g cukru,
- 150 g oleju,
- 350 g cukinii,
- 80 g grubo posiekanych orzechów włoskich,
- masło i bułka tarta do formy
polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 80 g śmietanki 30%
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać razem mąkę, kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, odstawić. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo wlewać olej. Dodać startą cukinię wraz z sokiem, który puściła oraz mąkę z dodatkami, wszystko razem wymieszać łyżką. Na koniec dodać orzechy i jeszcze raz wszystko wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Ciasto studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez pierwsze 15 minut, następnie wraz z formą wyjąć i pozostawić do dalszego studzenia. Ciasto wyjmować z formy dopiero, gdy prawie całkiem ostygnie.
Polewa: Śmietankę wlać do rondla i mocno podgrzać prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 4-5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać i posmarować ostudzone ciasto.
4 komentarze
Uwielbiam cukinie w cieście :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com
Ciasto z cukinią to było bardzo przyjemne zaskoczenie, pyszne, wilgotne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z cukinią.
OdpowiedzUsuńTwoje pysznie wygląda!
Pyszne ciasto, wypróbowałam przepis!
OdpowiedzUsuń