Obsługiwane przez usługę Blogger.

Frittelle z cukinii i ricotty

By 11:28 , , ,

Frittelle to włoskie określenie racuszków, które najczęściej występują (podobnie jak u nas w Polsce) w przeróżnych słodkich wersjach, ale czasami można natknąć się także na ich wytrawne warianty. Jednym z nich są frittelle z cukinią, chrupiące z wierzchu, miękkie i delikatne w środku dzięki dodatkowi serka ricotta, idealne do maczania w jogurtowo-ziołowym dipie :) 





 

FRITTELLE Z CUKINII I RICOTTY
  • 600 g cukinii, 
  • 250 g ricotty, 
  • 100 g mąki, 
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • kilka posiekanych listków bazylii, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do głębokiego smażenia 

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki. Wymieszać je w misce ze szczyptą soli i odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodać ricottę, jajka, mąkę, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy lub pancakes. 
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej (co najmniej 3 cm głębokości) i łyżką kłaść porcje cukiniowego ciasta. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, należy najpierw włożyć malutki kawałek ciasta - jeśli od razu wypływa na powierzchnię i zaczyna się smażyć, olej ma odpowiednią temperaturę. Frittelle smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać na papierowych ręcznikach z nadmiaru oleju. 

Uwaga: ciasto w misce wraz z upływem czasu robi się coraz rzadsze na skutek wycieku soków z cukinii. Placuszki należy smażyć bezpośrednio po zrobieniu ciasta. W razie potrzeby można dosypać nieco mąki.






(inspirowane przepisem stąd)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze