Frittelle z cukinii i ricotty
Frittelle to włoskie określenie racuszków, które najczęściej występują (podobnie jak u nas w Polsce) w przeróżnych słodkich wersjach, ale czasami można natknąć się także na ich wytrawne warianty. Jednym z nich są frittelle z cukinią, chrupiące z wierzchu, miękkie i delikatne w środku dzięki dodatkowi serka ricotta, idealne do maczania w jogurtowo-ziołowym dipie :)
FRITTELLE Z CUKINII I RICOTTY
- 600 g cukinii,
- 250 g ricotty,
- 100 g mąki,
- 3 jajka,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- kilka posiekanych listków bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- olej do głębokiego smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki. Wymieszać je w misce ze szczyptą soli i odstawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodać ricottę, jajka, mąkę, posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy lub pancakes.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej (co najmniej 3 cm głębokości) i łyżką kłaść porcje cukiniowego ciasta. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, należy najpierw włożyć malutki kawałek ciasta - jeśli od razu wypływa na powierzchnię i zaczyna się smażyć, olej ma odpowiednią temperaturę. Frittelle smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać na papierowych ręcznikach z nadmiaru oleju.
Uwaga: ciasto w misce wraz z upływem czasu robi się coraz rzadsze na skutek wycieku soków z cukinii. Placuszki należy smażyć bezpośrednio po zrobieniu ciasta. W razie potrzeby można dosypać nieco mąki.
(inspirowane przepisem stąd)
1 komentarze
Bardzo apetycznie zaprezentowane, muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)