Szaszłyki z kurczaka w stylu syczuańskim
Sezon grillowy niestety dla większości dobiegł już końca, jednak takie szaszłyki można przygotować o każdej porze roku, korzystając z patelni grillowej lub piekatnika. Nie jest to żadna tradycyjna chińska potrawa, a jedynie moja inspiracja kuchnią prowincji Syczuan. Do marynowania mięsa starałam się użyć podobnych składników, które znajdują się w słynnym kurczaku po syczuańsku. Z efektu jestem bardzo zadowolona, szaszłyki bardzo nam smakowały i sądzę, że posmakują także i Wam :)
Jako dodatek do szaszłyków podałam fasolkę szparagową po chińsku.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA W STYLU SYCZUAŃSKIM
(przepis na 8 sztuk)
- 3 filety z kurczaka,
- 2 czerwone cebule,
- 1,5 czerwonej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 szczypta pieprzu cayenne,
- 2-3 łyżki oleju
W misce wymieszać razem przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, wino, pieprz i pieprz cayenne.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można nawet na całą noc).
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ok. 3 cm kostkę, cebulępokroić na kawałki podobnej wielkości.
Na patyczki od szaszłyków nakładać na przemian kawałki zamarynowanego kurczaka, paprykę i cebulę. Szaszłyki delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka.
Szaszłyki można upiec na grillu lub na patelni grillowej, albo upiec w piekarniku (temp. 220 stopni, ok. 12-15 minut).
1 komentarze
Ale to meeega apetycznie wygląda, po prostu super :)
OdpowiedzUsuń