Makaron z kurczakiem i papryką w stylu cajun
A oto kolejny pomysł na wykorzystanie przyprawy kreolskiej, którą pokazywałam na blogu kilka miesięcy temu. Od tego czasu zrobiłam już ją trzykrotnie, ponieważ jej aromat bardzo mi odpowiada, a przy tym ma naprawdę wszechstronne zastosowanie. Makaron z kurczakiem i warzywami oraz kremowym, śmietankowym sosem to łatwe i przepyszne danie, które zrobicie dosłownie w 20 minut, dlatego jest idealnym rozwiązaniem na obiad w środku tygodnia, gdzie nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie :)
MAKARON Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ W STYLU CAJUN
(przepis na 4 porcje)
- 350 g makaronu linguine lub tagliatelle,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2 łyżeczki przyprawy cajun/kreolskiej (przepis – klik!),
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 4 duże pieczarki (lub 6 mniejszych),
- 1 cebulka dymka,
- 200 g śmietanki kremówki (30%),
- szczypta pieprzu,
- szczypta suszonej bazylii,
- szczypta czosnku granulowanego,
- sól do smaku,
- 3-4 łyżki startego parmezanu,
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tym czasie czerwoną i zieloną paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki, a cebulkę dymkę posiekać wraz ze szczypiorem. Filety z kurczaka pokroić w cienkie paski i wymieszać z przyprawą kreolską. Na patelni rozgrzać klarowane masło lub olej, wrzucić mięso i smażyć kilka minut, aż mięso zetnie się z wierzchu. Dodać obie papryki, pieczarki i cebulkę dymkę (ze szczypiorem), smażyć 2-3 minuty, następnie zmniejszyć ogień, wlać śmietankę, dodać bazylię, czosnek, sól i pieprz. Całość gotować, mieszając, około 5 minut, aż śmietanka się zagęści. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. Na koniec posypać startym parmezanem i ewentualnie natką pietruszki.
(na podstawie przepisu stąd)
3 komentarze
pięknie to wygląda! Lubie takie dania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z makaronem i wciąż szukam nowych pomysłów. Na pewno wypróbuje, dzięki!
OdpowiedzUsuńU Ciebie naprawdę można się kulinarnie doedukować. Nie wiedziałam, że jest taka mieszanka przypraw. Makaron musiał być bardzo aromatyczny.
OdpowiedzUsuń