Obsługiwane przez usługę Blogger.

Przyprawa kreolska

By 20:47 ,

Przpyrawa ta (a właściwie mieszanka przypraw) jest charakterystyczna dla kuchni kreolskiej Luizjany, czyli kuchni potomków francuskich, hiszpańskich i portugalskich imigrantów, którzy osiedlili się na południu USA. 
Przyprawa kreolska świetnie pasuje przede wszystkim do potraw z kurczaka, choć nie tylko. Ja użyłam jej do gumbo - amerykańskiej potrawki z kurczakiem i krewetkami. Przyprawa ta świetnie sprawdziła się też do poczciwej karkówki z grilla ;) 
Wszystkie składniki tej przyprawy można kupić stacjonarnie w sklepach w Polsce, chociaż z suszoną cebulą mogą być pewne problemy – rzadko pojawia się w ofercie, mimo że produkuje ją jedna z najbardziej znanych firm przyprawowych. Jeśli nie uda się Wam zdobyć tego składnika, po prostu go pomińcie. 



PRZYPRAWA KREOLSKA 
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku, 
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej, 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, 
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego, 
  • 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 

Wszystkie składniki wymieszać razem. Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku. 




(na podstawie przepisu z allrecipes, robiłam z połowy porcji) 



Kuchnia Ameryki Północnej 2016



Może zainteresuje Cię również

0 komentarze