Żeberka w sosie kawowym
Pyszne, mięciutkie żeberka w aromatycznym, słodkawym sosie z wyczuwalną nutą kawy. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne - choć marynowanie i pieczenie zajmuje trochę czasu, żeberka praktycznie "robią się same". W kwestii przygotowywania żeberek trzeba przyznać, że Amerykanie naprawdę znają się na rzeczy.
Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na żeberka, z jakim miałam do czynienia.
ŻEBERKA W SOSIE KAWOWYM
(4-5 porcji)
- 1 kg nietłustych żeberek wieprzowych,
- 1 szklanka mocnej, zaparzonej kawy,
- 1 szklanka keczupu (użyłam pikantnego),
- 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 lyżki octu winnego,
- 1,5 łyżki sosu Worcestershire,
- 1 łyżka cebuli startej na tarce o grubych oczkach,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Żeberka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i podzielić na mniejsze kawałki. W dużej misce wymieszać kawę, keczup, cukier, ocet winny, sos Worcestershire, cebulę, sól i pieprz. Dodać żeberka, dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie całą zawartość miski przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, aż żeberka będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. W czasie pieczenia mięso kilkukrotnie obracać, aby równomiernie się przypiekało.
Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami puree.
(na podstawie przepisu z książki "Smaki Ameryki", podpatrzone na blogu Grumków, z moimi zmianami)
0 komentarze