Nuggetsy z kurczaka w chrupiącej panierce z precelków
Nuggetsy w dość nietypowej panierce z precelków powinny posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Do tego przepisu użyłam mięsa z udek, ale sądzę, że filet z piersi kurczaka spisze się równie dobrze.
Rewelacyjny okazał się sos musztardowo-miodowy, który znakomicie wzbogacił smak potrawy. Jeżeli jednak nie przepadacie za musztardą fancuską, możecie zrobić np. sos tysiąca wysp lub sos jogurtowo-czosnkowy :)
NUGGETSY Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z PRECELKÓW
(przepis na 4 porcje)
- 500g mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry,
- 80-100 g słonych precelków,
- 2 jajka,
- mąka do obtoczenia,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
sos musztardowo-miodowy:
- 100 ml musztardy francuskiej (ziarnistej),
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu winnego
Precelki drobno pokruszyć w blenderze (w przypadku braku blendera można je włożyć do foliowego woreczka i rozdrobnić za pomocą np. wałka do ciasta. Pokruszone precelki przesypać na talerz. Na drugim talerzu roztrzepać jajka, a na trzeci wysypać mąkę. Mięso umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, większe kawałki przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem, obtaczać kolejno w mące, jajku i precelkach, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmarować delikatnie oliwą za pomocą pędzelka. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut, aż panierka zrobi się mocno rumiana i chrupiąca.
Osobno w miseczce wymieszać ze sobą składniki sosu.
Upieczone nuggetsy podawać razem z sosem.
Jako dodatek do nuggetsów podałam pieczone frytki z młodych ziemniaków, które piekłam na tej samej blasze obok mięsa.
(na podstawie przepisu z BBC good food, z moimi zmianami)
1 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń