Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szybkie chińskie wrapy z kurczakiem i sosem hoisin

By 10:20 , , , , ,

Wrapy, czy też tortille, to świetny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Do środka można zawinąć dowolne warzywa i dodatki. Ja zainspirowałam się pomysłem Jamiego Olivera i przygotowałam tortille z kurczakiem, makaronem ryżowym i pokrojonymi w słupki warzywami. Tak oto powstał meksykańsko-chiński fusion. Całość jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na obiad w ciepły, wiosenny dzień :) 

Photobucket 

SZYBKIE CHIŃSKIE WRAPY Z KURCZAKIEM I SOSEM HOISIN 
(4 sztuki) 
  • 80 g makaronu ryżowego nitki, 
  • 4 duże tortille, 
  • ¼ główki sałaty lodowej, 
  • 1 marchewka, 
  • ½ długiego ogórka, 
  • ok. 250 g resztek pieczonego kurczaka, 
  • 2 cebulki dymki, 
  • ewentualnie świeża posiekana papryczka chili wg uznania, 
  • sos hoisin (kupny lub domowy, przygotowany wg tego przepisu
  • 1 limonka pokrojona na ćwiartki 

Makaron ryżowy włożyć do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na około 5 minut, żeby nasiąknął i zmiękł. Po tym czasie odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć i pokroić na krótsze kawałki. 
Sałatę lodową pokroić na paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować w słupki. Ogórka przekroić wzdłuż, usunąć miękki rdzeń z nasionami, a miąższ pokroić w słupki. Cebulkę dymkę i chili posiekać. Tortille zwilżyć wodą i pojedynczo kłaść na suchej, rozgrzanej patelni, podgrzewać po kilkanaście sekund z każdej strony, żeby zrobiły się miękkie. Tortille położyć na blacie, ułoży wzdłuż przez środek liście sałaty, na nich makaron, następnie pokrojone warzywa i porwane na kawałki mięso kurczaka. Nadzienie posypać cebulką dymką i chili, polać każdą porcję łyżką sosu i skropić sokiem z limonki. Złożyć dolny i górny brzeg tortilli i zawinąć wrapa. Takie tortille można podawać od razu albo zawinąć w folię aluminiową i zabrać ze zabrać w podróż lub na piknik :) 


(na podstawie przepisu z książki J. Olivera „Gotuj sprytnie jak Jamie” z moimi zmianami) 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. ja bym jeszcze selera dodala :) pycha!
    moz maz podobne sajgonki robi :)

    OdpowiedzUsuń