Chili con carne z czekoladą i szybkie serowe quesadille
Kilka lat temu zamieściłam przepis na chili con carne, do którego lubię wracać, ponieważ i ja i mój mąż bardzo lubimy tę potrawę.
Tym razem przygotowałam chili nieco inaczej, a smak dodatkowo podkręciłam gorzką czekoladą. Nie ma jej tu wiele, nie gra ona pierwszych skrzypiec, ale jest delikatnie i intrygująco wyczuwalna. Dodatek czekolady to tylko jedna z wielu wersji tej teksańsko-meksykańskiej potrawy i nie powinna ona dziwić nikogo, kto miał do czynienia chociażby z indykiem mole poblano.
Chili con carne najczęściej podaje się z tortillami lub ryżem, ja jednak dla odmiany przygotowałam szybkie serowe quesadille, czyli tortille zapieczone z serem. Prawdziwa rozpusta ;)
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ
(przepis na 4 porcje)
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 żółta papryczka chili,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka bulionu wołowego,
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 20 g gorzkiej czekolady (min. 20% kakao),
- sól i pieprz
Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią mięso, posiekaną cebulę, chili (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 5-7 minut na średnim ogniu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i smażyć jeszcze 4-5 minut. Wlać wino i ocet balsamiczny, a gdy nieco odparuje, dodać bulion, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku, kumin, pieprz cayenne, wędzoną paprykę oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Gotować 20 minut, następnie dodać odsączoną fasolę z puszki i gotować jeszcze ok. 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i potrawa zgęstnieje. Na koniec dodać czekoladę i powoli mieszając, gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać kolendrą.
SZYBKIE SEROWE QUESADILLE
(4 porcje)
- 4 pszenne tortille,
- 200 g sera cheddar
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej, suchej patelni położyć tortillę, na jednej połowie nałożyć ser, zgiąć i przykryć drugą połową. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, następnie obrócić i smażyć z drugiej strony. Tortilla powinna się zarumienić, a ser stopić. W czasie smażenia quesadillę należy dociskać łopatką albo czymś obciążyć, np. rondelkiem. W ten sam sposób przygotować pozostałe quesadille. Podawać ciepłe, pokrojone na trójkąty.
1 komentarze
Serowe quesadille? "Queso" to po hiszpańsku ser, więc quesadilla zawsze jest serowa - to serowa tortilla ;)
OdpowiedzUsuń