Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chili con carne z czekoladą i szybkie serowe quesadille

By 14:00 , , , ,

Kilka lat temu zamieściłam przepis na chili con carne, do którego lubię wracać, ponieważ i ja i mój mąż bardzo lubimy tę potrawę. Tym razem przygotowałam chili nieco inaczej, a smak dodatkowo podkręciłam gorzką czekoladą. Nie ma jej tu wiele, nie gra ona pierwszych skrzypiec, ale jest delikatnie i intrygująco wyczuwalna. Dodatek czekolady to tylko jedna z wielu wersji tej teksańsko-meksykańskiej potrawy i nie powinna ona dziwić nikogo, kto miał do czynienia chociażby z indykiem mole poblano

Chili con carne najczęściej podaje się z tortillami lub ryżem, ja jednak dla odmiany przygotowałam szybkie serowe quesadille, czyli tortille zapieczone z serem. Prawdziwa rozpusta ;) 

 Photobucket 

CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500 g mielonej wołowiny, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 żółta papryczka chili, 
  • 1 duża czerwona papryka, 
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 szklanka bulionu wołowego, 
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie) 
  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 20 g gorzkiej czekolady (min. 20% kakao), 
  • sól i pieprz 

Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią mięso, posiekaną cebulę, chili (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 5-7 minut na średnim ogniu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i smażyć jeszcze 4-5 minut. Wlać wino i ocet balsamiczny, a gdy nieco odparuje, dodać bulion, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku, kumin, pieprz cayenne, wędzoną paprykę oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Gotować 20 minut, następnie dodać odsączoną fasolę z puszki i gotować jeszcze ok. 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i potrawa zgęstnieje. Na koniec dodać czekoladę i powoli mieszając, gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać kolendrą. 



SZYBKIE SEROWE QUESADILLE 
(4 porcje) 
  • 4 pszenne tortille, 
  • 200 g sera cheddar 

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej, suchej patelni położyć tortillę, na jednej połowie nałożyć ser, zgiąć i przykryć drugą połową. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, następnie obrócić i smażyć z drugiej strony. Tortilla powinna się zarumienić, a ser stopić. W czasie smażenia quesadillę należy dociskać łopatką albo czymś obciążyć, np. rondelkiem. W ten sam sposób przygotować pozostałe quesadille. Podawać ciepłe, pokrojone na trójkąty. 

Photobucket 

Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Serowe quesadille? "Queso" to po hiszpańsku ser, więc quesadilla zawsze jest serowa - to serowa tortilla ;)

    OdpowiedzUsuń