Indyk w sosie mole poblano
Sos mole poblano to słynny meksykański sos na bazie papryczek chili, pomidorów i gorzkiej czekolady. Wykorzystuje się go do wielu potraw, ale najbardziej popularny, rozsławiony na całym świecie jest indyk w tymże sosie.
Sos mole dostarcza ogromnej ilości bodźców dla kubków smakowych – za sprawą pikantnych chili, mnóstwa przypraw i subtelnej nuty czekolady. Dla tych, którzy mają wątpliwości: sos mole nie jest słodki, ponieważ używa się do niego gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.
Wyzwania przygotowania tej potrawy podjęli się wraz ze mną Maggie, Wojciech i Martynosia :) Cieszę się, że w końcu tego indyka przygotowałam, bo długo się do niego przymierzałam. I moim zdaniem - warto było :)
Inspiracją był przepis w książce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”. Musiałam jednak nieco zmodyfikować przepis, gdyż oryginał wymaga użycia 3-4 różnych gatunków papryk, co w polskich warunkach póki co jest trudne do zrealizowania.
(przepis na 4-5 porcji)
- filet z indyka o wadze ok. 800g,
- 1 cebula,
- 1 cała główka czosnku,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 papryczka chili,
- 1-2 łyżki oleju,
- ½ cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- szczypta nasion kopru,
- szczypta nasion kolendry,
- odrobina (na czubku noża) mielonych goździków,
- odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu,
- 1 łyżka nasion sezamu,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka orzechów ziemnych lub masła orzechowego,
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
- 50g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao),
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- sól i pieprz
dodatkowo:
- 1 łyżka sezamu uprażona na suchej patelni,
- świeża kolendra
Piec indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut – mięso powinno być bardzo miękkie.
Uwaga: po wyjęciu mięsa z piekarnika, odczekać 15 minut (żeby soki się "ułożyły") i dopiero po tym czasie otworzyć worek i pokroić mięso.
W czasie pieczenia mięsa przygotować sos mole: Papryki (słodkie i chili) upiec w piekarniku, aż ich skórka zrobi się miejscami czarna. Następnie włożyć je do miski, miskę nakryć folią spożywczą i zostawić papryki na ok. ½ godziny, aby się zaparzyły. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć pestki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, koper, kolendrę, goździki, cynamon, sezam i płatki migdałowe. Smażyć razem przez chwilę, cały czas mieszając.
Pozbawione skóry i pestek papryki włożyć do miski, dodać cebulę z przyprawami, rodzynki, orzeszki ziemne (lub masło orzechowe), słodką mieloną paprykę i pomidory z puszki. Całość zmiksować na gładką pastę. Przelać do garnka, dodać czekoladę i gotować ok. 10 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolać odrobinę wody. Na koniec doprawić sos solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Upieczone kawałki indyka ułożyć na półmisku albo na talerzach, polać sosem mole. Posypać sezamem i posiekaną kolendrą.
Jako dodatek do tego dania najlepiej pasuje ryż.
8 komentarze
To jeden z moich ulubionych sosow na swiecie! Juz sam zapach zniewala.
OdpowiedzUsuńO tak! zapach jest boski! ;)
UsuńJa tez gotowalam, tylko nie dostalam maila z lista uczestnikow ;( no i jestem nieco spozniona ale post juz jest;) zapraszam
OdpowiedzUsuńJuż Cię dopisałam :)
UsuńDziekuje ;)
UsuńSos wypróbuje, ale dodam do kurczaka. ;) zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca potrawa. Naprawdę smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuń