Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyk w sosie mole poblano

By 19:00 , ,

Sos mole poblano to słynny meksykański sos na bazie papryczek chili, pomidorów i gorzkiej czekolady. Wykorzystuje się go do wielu potraw, ale najbardziej popularny, rozsławiony na całym świecie jest indyk w tymże sosie. 
Sos mole dostarcza ogromnej ilości bodźców dla kubków smakowych – za sprawą pikantnych chili, mnóstwa przypraw i subtelnej nuty czekolady. Dla tych, którzy mają wątpliwości: sos mole nie jest słodki, ponieważ używa się do niego gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. 
Wyzwania przygotowania tej potrawy podjęli się wraz ze mną Maggie, Wojciech i Martynosia :) Cieszę się, że w końcu tego indyka przygotowałam, bo długo się do niego przymierzałam. I moim zdaniem - warto było :) 

Inspiracją był przepis w książce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”. Musiałam jednak nieco zmodyfikować przepis, gdyż oryginał wymaga użycia 3-4 różnych gatunków papryk, co w polskich warunkach póki co jest trudne do zrealizowania. 

 

 

 
INDYK W SOSIE MOLE POBLANO 
(przepis na 4-5 porcji) 
  • filet z indyka o wadze ok. 800g,
  • 1 cebula, 
  • 1 cała główka czosnku, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz

 
sos: 
  • 2 duże czerwone papryki, 
  • 1 papryczka chili, 
  • 1-2 łyżki oleju, 
  • ½ cebuli, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 
  • szczypta nasion kopru, 
  • szczypta nasion kolendry, 
  • odrobina (na czubku noża) mielonych goździków, 
  • odrobina (na czubku noża) mielonego cynamonu, 
  • 1 łyżka nasion sezamu,
  • 2 łyżki płatków migdałowych, 
  • 1 łyżka rodzynek, 
  • 1 łyżka orzechów ziemnych lub masła orzechowego, 
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, 
  • 50g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao), 
  • 1 łyżeczka soku z limonki, 
  • sól i pieprz 



dodatkowo:
  • 1 łyżka sezamu uprażona na suchej patelni,
  • świeża kolendra


 
Filet z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Włożyć je do foliowego rękawa do pieczenia. Do środka włożyć również pokrojoną w ósemki cebulę, obrane ząbki czosnku i pokrojoną w plastry łodygę selera. Rękaw zamknąć klipsami.
Piec indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut – mięso powinno być bardzo miękkie. 


Uwaga: po wyjęciu mięsa z piekarnika, odczekać 15 minut (żeby soki się "ułożyły") i dopiero po tym czasie otworzyć worek i pokroić mięso.



W czasie pieczenia mięsa przygotować sos mole: Papryki (słodkie i chili) upiec w piekarniku, aż ich skórka zrobi się miejscami czarna. Następnie włożyć je do miski, miskę nakryć folią spożywczą i zostawić papryki na ok. ½ godziny, aby się zaparzyły. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć pestki. 
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, koper, kolendrę, goździki, cynamon, sezam i płatki migdałowe. Smażyć razem przez chwilę, cały czas mieszając. 
Pozbawione skóry i pestek papryki włożyć do miski, dodać cebulę z przyprawami, rodzynki, orzeszki ziemne (lub masło orzechowe), słodką mieloną paprykę i pomidory z puszki. Całość zmiksować na gładką pastę. Przelać do garnka, dodać czekoladę i gotować ok. 10 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolać odrobinę wody. Na koniec doprawić sos solą, pieprzem i sokiem z limonki. 


Upieczone kawałki indyka ułożyć na półmisku albo na talerzach, polać sosem mole. Posypać sezamem i posiekaną kolendrą. 



Jako dodatek do tego dania najlepiej pasuje ryż.




 


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. To jeden z moich ulubionych sosow na swiecie! Juz sam zapach zniewala.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez gotowalam, tylko nie dostalam maila z lista uczestnikow ;( no i jestem nieco spozniona ale post juz jest;) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos wypróbuje, ale dodam do kurczaka. ;) zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kusząca potrawa. Naprawdę smacznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń