Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zakręcone szaszłyki z kurczaka

By 11:25 , ,

Trochę inne szaszłyki z kurczaka. Wymagają wprawdzie odrobinę więcej pracy niż te tradycyjne, ale efekt jest tego wart :) Są pyszne i wspaniale aromatyczne dzięki suszonym pomidorom, bazylii i wędzonej szynce. Robiłam je już kilka razy i wszystkim bardzo smakowały. 

Jako dodatek do szaszłyków podawałam zazwyczaj pieczone warzywa z sosem czosnkowym.


ZAKRĘCONE SZASZŁYKI Z KURCZAKA 
(2 porcje) 
  • 2 filety z kurczaka, 
  • 4-5 szt. suszonych pomidorów w oliwie, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 4 cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej, 
  • 8-10 listków świeżej bazylii, 
  • sól i pieprz 

4 patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie na ok. 30 minut – dzięki temu nie będą się przypalać. 
Pomidory zmiksować wraz z czosnkiem na pastę. 
Filety umyć, osuszyć i dość cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z jednej strony pastą z suszonych pomidorów. Następnie nałożyć po dwa plastry szynki (ja usuwam z nich pasek białego tłuszczu) oraz listki bazylii. Każdy filet zwinąć ciasno jak roladę. Roladki przekroić ostrym nożem na 8 plastrów. 
Na patyczki do szaszłyków nabijać po 4 zrolowane plastry – tak, aby trzymały kształt. 
Szaszłyki piec na grillu z obu stron ok. 15 minut. 
Można je również usmażyć na patelni – najlepiej grillowej.


(przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" 5/2011)


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. To bardzo dobre i nieskomplikowane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozarlabym, chocby i zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają! Fajna odmiana dla zwykłych szaszłyków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie, :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają nieprzeciętnie. Ładniej niż te "standardowe" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam - masz rację, są boskie. Były na obiad w sobotę i rodzina zażądała też w niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nosz, po co ja tu nos wsadiłam???,co ja sie nagimnastykowałam ,bo mieso miałam juz pociete inaczej,ale jak zobaczylam to cudo,to sie zaslinilam i jakoś upchnęłam na te patczaki i mam,i podziwim,zaram wkładam do piekarnika,o! POzdrawiam -Bożena.

    OdpowiedzUsuń

  8. Uprzejmie donoszę ,że PALCE LIZAĆ!,oczywiście z pieczonymi warzywami wg sugestii.Dziękuje za podzielenie się pycha przepisem:) ,powtórka będzie na 1000%! -Bożena.

    OdpowiedzUsuń