Muffinki z karmelizowanym rabarbarem
Fantastyczny przepis! Muffinki są po prostu kapitalne :) Karmelizowany rabarbar świetnie współgra z wilgotnym, nieco zbitym cynamonowo-pomarańczowym ciastem. Normalnie ciężko się od nich oderwać ;)
Przepis znalazłam w magazynie „Kuchnia” 5/2012 i nieco go pozmieniałam, m.in. zastępując cynamonem gałkę muszkatołową i dodając więcej mleka, bo w oryginalnym przepisie ciasto było zbyt gęste.
Wg magazynu, muffiny powinno się jeść na ciepło, ale według mnie i mojego Połówka na zimno nie smakują ani odrobinę gorzej ;)
MUFFINY Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM
masa owocowa:
- 1 szklanka pokrojonego rabarbaru,
- 6 łyżek brązowego cukru,
- 4 łyżki miękkiego masła
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ¼ szklanki brązowego cukru,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- skórka otarta z ½ dużej pomarańczy,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki stopionego masła (użyłam oleju),
- 2/3 szklanki mleka
Masło wymieszać z cukrem, połączyć z rabarbarem. Rozłożyć na dnie dołków formy na muffinki.
Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. W drugiej misce wymieszać jajko z tłuszczem i mlekiem. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, wymieszać niedbale łyżką (mogą zostać grudki). Porcjami ciasta przykryć rabarbar w dołkach formy muffinkowej.
Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Na dno piekarnika dobrze jest podłożyć kawałek folii aluminiowej albo większą brytfankę, ponieważ buzujący karmel może kapać z formy.
Upieczone muffiny przestudzić w formie 3-4 minuty, po czym nożem obkroić muffinki dookoła, aby nie były przyklejone do formy. Następnie na formę nałożyć tacę i sprawnym ruchem (oczywiście w rękawicach kuchennych!) odwrócić całość do góry nogami. Muffinki powinny same wypaść z formy wraz ze skarmelizowanym rabarbarem.
Podawać na ciepło lub zimno, stroną z rabarbarem do góry.
13 komentarze
Wyglądają soczyście i smacznie!
OdpowiedzUsuń:) Miłego dnia
świetne te muffiny , a jakie apetyczne zdjęcia , do zjedzenia
OdpowiedzUsuńMirabelko, pyszne smaki!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar:)
Pozostałości rabarbaru posiadam, no robię, wyjścia nie ma:)
OdpowiedzUsuńfanastyczne:) dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńWitam, przede wszystkim gratuluję pięknego bloga z przepysznymi przepisami! :)
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że masz kilka widgetów na swoim blogu, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl.
Już ponad 1200 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia! :)
Czy aby na pewno rabarbar należy położyć na dole foremek ?? Mam wrażenie, nie nawet jestem pewna bo spróbowałam, że nigdy w życiu rabarbar położony na dole nie skarmelizuje się i nie "wyjdzie" do góry tak jak na zdjęciach. Ale poza tym pycha :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście, że się skarmelizuje :) przecież robiłam tak, jak napisałam, nie kłamałabym w przepisie. Jest sporo przepisów na odwracane ciasta i muffiny, w których owoce karmelizują się na dnie formy, a potem się je odwraca, choćby słynne tarte tatin. Ale owoce nie "wychodzą" same z siebie do góry, tylko upieczone babeczki odwraca się spodem do góry, co napisałam w przepisie :) pozdrawiam również :)
UsuńMirabelko zwracam honor! Głupia jestem jak but :) Włożyłam moje muffinki do papierowych papilotek :)))))
UsuńSory Kochana. Odszczekuję wszystko co napisałam powyżej.
Pozdrawiam :)
Mirabelko zwracam honor. Głupia jestem okropnie :) Wyłożyłam moje muffinki do papierowych papilotek :)))) Śmiej się, śmiej, a ja się bardzo wstydzę mojej ignorancji, a jeszcze bardziej szybkiego pisania komentarzy. No nic nauczka na przyszłość
UsuńPozdrawiam :)
Nie śmieję się, bo mnie samej też zdarzają się pomyłki :) nieraz np. przelewałam ciasto z formy z powrotem do miski, bo w ostatniej chwili zauważyłam, że nie dodałam jakiegoś składnika ;) pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam rabarbar,pod każda postacią. Przepis na pewno wypróbuje :)!
OdpowiedzUsuńwww.cookiecutterbitches.blogspot.com
Rabarbarowe muffinki - wspaniałość w każdym względzie :) Dzięki!
OdpowiedzUsuń