Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bolillos

By 11:38 ,

Bolillos to tradycyjne meksykańskie bułeczki, które wykorzystałam do przygotowania aż dwóch potraw ;) Przepisy na nie pojawią się wkrótce, a póki co zachęcam do upieczenia samych bułeczek. Są pyszne nawet jedzone solo :) 
Ich wykonanie nie jest trudne, jednak ja użyłam zwykłej mąki (nie chlebowej) i musiałam dosypać jej więcej niż w przepisie. Podobno mąka chlebowa chłonie więcej wody i to dlatego. W każdym razie bułeczki i tak wyszły super, a cieszę się tym bardziej, że w kwestii pieczywa wciąż jestem mocno początkująca :) 

Przepis znaleziony na blogu Anity :) 

Photobucket 

BOLILLOS 
500g mąki pszennej chlebowej, 
1 łyżeczka drożdży instant, 
335g letniej wody, 
1 łyżka miodu, 
1,5 łyżeczki soli, 
1 łyżka roztopionego tłuszczu (tłuszcz gęsi, smalec – ja użyłam masła) 

Drożdże wymieszać ze 100g mąki, wlać wodę i dodać miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 
Następnie miksując ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego, dodawać stopniowo resztę mąki, sól i stopiony tłuszcz. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które nie klei się do miski. Jeśli jest zbyt rzadkie – dodać więcej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. 
Następnie odgazować i podzielić ciasto na 10-12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami do góry i zostawić na 10 minut. Po tym czasie uformować bułeczki – podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. 
Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30-35 minut. 
Na dno piekarnika włożyć brytfankę z wodą – parująca woda sprawi, że bułki będą mięciutkie.


 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. uwielbiam domowe pieczywo, od jakiegoś czasu nie kupuję w ogóle pieczywa, lecz sama piekę :)
    te bułeczki kuszą, aby spróbować :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dostane jedna? Wygladaja na bardzo delikatne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i takie są :) choć nie wiem w jakim stanie dotarłyby do UK ;)

      Usuń