Meksykańskie bułki bolillos
Bolillos to tradycyjne meksykańskie bułeczki, które są tam tak popularne, jak u nas kajzerki lub bagietki ;) Na bazie bolillos Meksykanie robią swoje słynne fastfoodowe zapiekanki molettes, które zrobiłam i ja - przepis tutaj. Ale tak naprawdę bolillos są pyszne nawet jedzone solo :)
Ich wykonanie nie jest trudne, jednak ja użyłam zwykłej mąki (nie chlebowej) i musiałam dosypać jej więcej niż w przepisie. Podobno mąka chlebowa chłonie więcej wody i to dlatego. W każdym razie bułeczki i tak wyszły super, a cieszę się tym bardziej, że w kwestii pieczywa wciąż jestem mocno początkująca :)
Przepis znaleziony na blogu Anity, korzystałam także ze wskazówek z tego filmu :)
BOLILLOS - MEKSYKAŃSKIE BUŁKI
(przepis na 6 sztuk)
- 500 g mąki pszennej chlebowej,
- 1 łyżeczka drożdży instant,
- 300 g letniej wody,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 3 łyżki roztopionego tłuszczu (tradycyjnie smalec – ja użyłam masła)
Drożdże wymieszać ze 100 g mąki, wlać wodę i dodać miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie miksując ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego, dodawać stopniowo resztę mąki, sól i stopiony tłuszcz. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które nie klei się do miski. Jeśli jest zbyt rzadkie – dodać więcej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić ciasto na 6 części (ok. 150 g każda). Uformować kulki, a następnie palcami z obu stron bułeczek uformować charakterystyczne wydłużenia (niczym "noski delfinów" albo piłki do rugby). Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30-35 minut.
Na dno piekarnika włożyć brytfankę z wodą – parująca woda sprawi, że bułki będą mięciutkie.
meksykańskie bułki bolillos |
5 komentarze
uwielbiam domowe pieczywo, od jakiegoś czasu nie kupuję w ogóle pieczywa, lecz sama piekę :)
OdpowiedzUsuńte bułeczki kuszą, aby spróbować :)
pozdrawiam cieplutko :)
A dostane jedna? Wygladaja na bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuńi takie są :) choć nie wiem w jakim stanie dotarłyby do UK ;)
Usuńpyszne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńale piękne :D
OdpowiedzUsuń