Kurczak w zielonej salsie
Zielona salsa, czyli salsa verde to jedna z najpopularniejszych meksykańskich sals. Głownym jej składnikiem są zielone, cierpkie pomidorki tomatillos, a także zielone chili, cebula, czosnek i kolendra. Zamierzałam przygotować tę salsę od podstaw, ale niestety nigdzie nie udało mi się kupić puszkowanych tomatillos, nawet w Kuchniach Świata (widziałam je tylko w jednym sklepie internetowym w kosmicznej cenie). Udało mi się za to nabyć małą puszkę gotowej zielonej salsy, która zawierała już wszystkie te składniki.
Muszę przyznać, że smak jest ciekawy. Kwaśno-ostry. Przy pierwszym spróbowaniu miałam mieszane uczucia, ale jedząc już kompletne danie stwierdziliśmy z M., że to wszystko do siebie świetnie pasuje i jest naprawdę smaczne. Kwaśna śmietana łagodzi ostrość salsy, więc nawet nie było tak hardkorowo ostro :)
Jeżeli lubicie meksykańską kuchnię – polecam wypróbować :)
KURCZAK W ZIELONEJ SALSIE
(2 porcje)
- 2 filety z piersi kurczaka (średniej wielkości),
- 1 mała puszka (215g) zielonej salsy meksykańskiej (salsa verde),
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
- ½ łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 łyżki gęstej,
- kwaśnej śmietany (może być też gęsty jogurt),
- ¼ główki sałaty lodowej,
- 1 cebulka dymka,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
- sól i pieprz,
- słodka papryka w proszku (opcjonalnie)
Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, wlać zieloną salsę i bulion. Doprawić kuminem. Dusić na niedużym ogniu ok. 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Pod koniec dodać połowę posiekanej kolendry.
Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Wymieszać z posiekaną cebulką dymką.
Gotowego kurczaka podawać wraz z sosem, sałatką i kwaśną śmietaną oprószoną mieloną papryką.
Ja dodatkowo podałam także ryż z papryką.
(inspirowane przepisem z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska")
2 komentarze
Z tymi tomatillos to i tu nie jest latwo... Ale nie wszystkie "gotowce" sa zle! Kurczak wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń