Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w zielonej salsie

By 17:10 , , , ,

Zielona salsa, czyli salsa verde to jedna z najpopularniejszych meksykańskich sals. Głownym jej składnikiem są zielone, cierpkie pomidorki tomatillos, a także zielone chili, cebula, czosnek i kolendra. Zamierzałam przygotować tę salsę od podstaw, ale niestety nigdzie nie udało mi się kupić puszkowanych tomatillos, nawet w Kuchniach Świata (widziałam je tylko w jednym sklepie internetowym w kosmicznej cenie). Udało mi się za to nabyć małą puszkę gotowej zielonej salsy, która zawierała już wszystkie te składniki. 
Muszę przyznać, że smak jest ciekawy. Kwaśno-ostry. Przy pierwszym spróbowaniu miałam mieszane uczucia, ale jedząc już kompletne danie stwierdziliśmy z M., że to wszystko do siebie świetnie pasuje i jest naprawdę smaczne. Kwaśna śmietana łagodzi ostrość salsy, więc nawet nie było tak hardkorowo ostro :) 
Jeżeli lubicie meksykańską kuchnię – polecam wypróbować :) 

Photobucket 

KURCZAK W ZIELONEJ SALSIE 
(2 porcje) 
2 filety z piersi kurczaka (średniej wielkości), 
1 mała puszka (215g) zielonej salsy meksykańskiej (salsa verde), 
1 łyżka mąki, 
2 łyżki oleju, 
1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
2 łyżki gęstej, 
kwaśnej śmietany (może być też gęsty jogurt), 
¼ główki sałaty lodowej, 
1 cebulka dymka, 
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
sól i pieprz, 
słodka papryka w proszku (opcjonalnie) 

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, wlać zieloną salsę i bulion. Doprawić kuminem. Dusić na niedużym ogniu ok. 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Pod koniec dodać połowę posiekanej kolendry.
Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Wymieszać z posiekaną cebulką dymką. 
Gotowego kurczaka podawać wraz z sosem, sałatką i kwaśną śmietaną oprószoną mieloną papryką.

Ja dodatkowo podałam także ryż z papryką


(inspirowane przepisem z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska")


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Z tymi tomatillos to i tu nie jest latwo... Ale nie wszystkie "gotowce" sa zle! Kurczak wyglada smakowicie.

    OdpowiedzUsuń