Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paluchy francuskie z pesto

By 18:08 , ,

Tylko dwa składniki, a pyszna przekąska dla gości gotowa ;) Szybkie, łatwe i efektowne – czyż to nie fantastyczny wynalazek? Z urodzinowego stołu zniknęły jako pierwsze :) 

Przepis podpatrzony na blogu Kuchnia Bazylii

 

PALUCHY FRANCUSKIE Z PESTO 
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
4-5 łyżek pesto (zielonego lub czerwonego) 

Ciasto rozwinąć i posmarować pesto na całej powierzchni. Nożem wycinać 1-1,5 cm paski. Każdy pasek zwijać spiralnie i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 220 stopniach ok. 15 minut, aż paluchy będą rumiane. 

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 18 paluchów.


Czas na piknik z home&you - półmetek!

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. fajny pomysł:) zazwyczaj akie paluchy zrobiłam na słodko, przepis chętnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja - na piknik albo do filmu i piwka jak znalazl!

    OdpowiedzUsuń
  3. no, szybko, niewiele trzeba :) pewnie znika w błyskawicznym tempie Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie szybkie przekąski a smakują wspaniale :) I jak to niewiele potrzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię, oprócz pesto, robię jeszcze z pomidorami i parmezanem. Świetna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie paluchy, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  7. niestety ale moje się spaliły w tak wysokiej temperaturze i wylądowały w koszu... wszystkie tarty na cieście francuskim zawsze piekłam w max 200 stopniach i było ok.. a tu część sie spaliła a część jeszcze nie zdązyła stać sie chrupka i była sflaczała;( ale moze to też wina pośpiechu, bo akurat one były w piecu jak juz goście jechali. Jednak bym proponowała mniej stopni;p Aga

    OdpowiedzUsuń