Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pstrągi z bazyliowym pesto

By 00:00 , , , ,

Pierwszy raz w życiu spróbowałam pstrąga – i żyję! :) moja alergia na ryby okazuje się być bardziej wybiórcza niż przypuszczałam. I bardzo dobrze, bo pstrąg jest pyyyszny! Dla tego smaku warto się nawet pomęczyć z ośćmi ;) 
Nafaszerowałam go pesto i upiekłam w folii. Wyszedł cudnie. Od teraz na pewno będę wracać do tej ryby :) 

 

PSTRĄGI Z BAZYLIOWYM PESTO 
(2 porcje) 
  • 2 pstrągi, 
  • 2 łyżki bazyliowego pesto, 
  • 4 plastry cytryny, 
  • świeże zioła (np. tymianek i oregano), 
  • pieprz i sól 

Pstrągi dokładnie umyć z zewnątrz i w środku. Oprószyć solą i pieprzem (w środku także). Ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej. Skórę ryb ponacinać od góry. Do środka pstrągów włożyć po łyżce pesto i po dwie połówki plastra cytryny. Z wierzchu obłożyć ryby pozostałą cytryną i ziołami. Zawinąć w folię, tworząc „papilot”, tak aby od góry było trochę wolnej przestrzeni i cytryna nie miała bezpośredniego kontaktu z folią aluminiową. 
Pstrągi piec na grillu ok. 20-25 minut. Na 10 minut przed końcem grillowania można odpakować foliowe zawiniątko, aby wilgoć trochę odparowała. Nie przewracać pstrągów na drugą stronę. 
Zawinięte w folię pstrągi można także upiec w piekarniku (200 stopni, ok. 20 minut). 
Jako dodatek można podać pieczone ziemniaczki i lekką sałatkę. 


(przepis własny) 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Mniam, jak ja lubię pstrąga! :)
    Świetny pomysł z pesto!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytasz w moich myslach :P wlasnie mialam ochote na rybke z grilla :)))

    OdpowiedzUsuń