Obsługiwane przez usługę Blogger.

Talerz pieczonych warzyw z sosem jogurtowym

By 12:14 , , , , ,

Oczywiście na grillu można piec nie tylko mięso, a warzywnym dodatkiem do szaszłyków czy ryby nie musi być surówka. Grillowane warzywa smakują wspaniale – zwłaszcza maczane w jogurtowym, aromatycznym sosie. Ja podałam je jako dodatek do zakręconych szaszłyków z kurczaka, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie dla wegetarian :) 

Photobucket 

TALERZ PIECZONYCH WARZYW Z SOSEM JOGURTOWYM 
(3 porcje) 
1 cukinia, 
1 duża czerwona papryka, 
1 duża żółta papryka, 
6 małych ziemniaków (ok. 280g), 
1 czerwona cebula, 
garść pomidorków koktajlowych, 
kilka ząbków czosnku, 
2 łyżki oliwy, 
zioła prowansalskie, 
sól i pieprz, 
sok z cytryny, 
180g jogurtu greckiego light 

Ziemniaki wyszorować i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie (ok. 15 minut). Odcedzić i przekroić na połówki lub ćwiartki. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 paski. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i przekroić na 4-5 części. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry. Ząbki czosnku obrać i przekroić na połówki (jeden zostawić do sosu). 
Wszystkie warzywa (poza pomidorkami) wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć na aluminiowych tackach i piec na grillu ok. 30 minut, najlepiej pod spuszczoną pokrywą grilla. Na mniej więcej 10 minut przed końcem dorzucić pomidorki koktajlowe. 
Przygotować sos: do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (albo pół, jeśli ktoś woli łagodnie czosnkowy sos). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać. 
Grillowane warzywa podawać na ciepło razem z sosem. 
W przypadku braku grilla, warzywa można z powodzeniem upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 30 minut). 


(przepis z gazety „Moje Gotowanie” 5/2011) 


Photobucket 


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze